Ministerul Muncii anunţă înăsprirea sancţiunilor pentru nereguli constatate la centrele sociale

0
53

Niciun centru de servicii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi şi persoanele vârstnice dependente nu va mai funcţiona fără verificări în teren, transmite Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), într-un comunicat remis vineri AGERPRES. (…) O altă modificare legislativă vizează înfiinţarea registrului naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale şi revizuirea registrului electronic unic al serviciilor sociale, astfel încât inspectorii care fac verificările din teren să aibă, în timp real, toate datele necesare.
De asemenea, se introduc controalele inopinate pentru ca furnizorii de servicii sociale să respecte drepturile beneficiarilor în permanenţă, nu doar atunci când sunt în procedura de obţinere a acreditării sau a licenţei de funcţionare. În acest sens, se va apela la conceptul de „client misterios”, iar voluntarii contractaţi de Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială vor putea fi prezenţi în aceste centre. În baza constatărilor sunt iniţiate controalele în teren ale inspectorilor. Potrivit ministerului de resort, se introduc sancţiuni penale pentru încălcările noii legislaţii, iar amenzile cresc de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei. Cele mai mari sancţiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcţionează fără licenţă sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflaţi în misiune de control.
Doar întreprinderile de economie socială, ONG-urile, cultele recunoscute de lege şi instituţiile statului vor mai furniza astfel de servicii. Entităţile înfiinţate în scopul obţinerii de profit nu mai pot oferi servicii sociale. Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliaţi gratuit de către reprezentanţii ANPIS astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei, se mai arată în noul proiect de lege. „Toate modificările propuse cadrului legislativ din domeniul asistenţei sociale au avut în vedere preocupările pentru respectarea şi protejarea intereselor persoanelor beneficiare ale acestui sistem, consolidarea rolului inspectorului social, sancţionarea exemplară a abaterilor şi, nu în ultimul rând, parteneriatul nostru cu societatea civilă”, a declarat ministrul PSD al Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura – Oprescu. Actul normativ este publicat, începând de vineri, pe site-ul MMSS, şi poate fi consultat de persoanele interesate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here