Ediția: Miercuri 19 iunie 2024. Nr. 6652
Ediția: Miercuri 19 iunie 2024. Nr. 6652

Femeile din Olanda, îndemnate să lucreze mai mult

Guvernul olandez a lansat o campanie pentru a îndemna femeile cu vârste între 30 şi 60 de ani să lucreze mai multe ore pe săptămână, deoarece Olanda are cel mai mare număr de lucrători cu fracţiune de normă din Europa – o medie de 26 de ore pe săptămână – şi multe sectoare în care predomină angajaţii femei se confruntă cu lipsa de personal. Este o campanie ciudată într-o lume în care datele vorbesc despre numărul mare de ore neremunerate pe care femeile le lucrează, în profesia lor sau la domiciliu, însă, în Regatul Ţărilor de Jos, a cincea economie ca mărime din Uniunea Europeană (UE), o treime dintre femeile adulte nu sunt autosuficiente din punct de vedere economic şi câştigă în medie cu 36% mai puţin decât bărbaţii, scrie EFE.

Pe de altă parte, sectoare precum sănătatea şi educaţia se confruntă cu o lipsă mare de personal, pe o piaţă în care numărul locurilor de muncă neocupate este mai mare decât cel al populaţiei şomere în căutarea unui loc de muncă. În acelaşi timp, numărul de locuri în creşe nu este suficient, iar îngrijirea copiilor continuă să cadă în mare parte în seama femeilor, care aleg să renunţe la carieră sau să lucreze cu jumătate de normă, ceea ce înseamnă că ele câştigă şi cotizează la sistemul de pensii mai puţin decât bărbaţii.

În acest context, deputata liberală Judith Tielen a cerut guvernului această campanie pentru a îndemna femeile să se gândească la cariera lor şi la independenţa financiară, cu videoclipuri care includ sfaturi despre cum să abordeze problema cu compania şi mărturii despre femeile care se dedică fericite carierei, scrie EFE. „Cel mai important este ca femeile să devină conştiente de diferenţele lor de venit faţă de bărbaţii, în cariera lor profesională şi în calculul pensiilor. Nici nu m-aş limita la cele cu vârste cuprinse între 30 şi 60 de ani, deoarece pentru multe femei acest lucru începe imediat după absolvire”, a declarat Tielen presei.

Bărbaţii pensionari din Olanda primesc o pensie medie de 34.000 de euro pe an, iar femeile de aproape 20.000 de euro, cu peste 40% mai puţin, ceea ce face ca această diferenţă de gen să fie cea mai mare din UE, potrivit grupului de experţi în pensii Netspar. În plus, independenţa financiară a femeilor depinde de faptul dacă au copii, potrivit agenţiei olandeze de statistică (CBS). Înainte de a deveni mame, există o diferenţă mică între bărbaţii şi femeile cu vârste sub 45 de ani, dar „45% dintre femei lucrează mai puţin sau încetează să lucreze dacă au un copil, comparativ cu mai puţin de 7% dintre bărbaţi”. (…) Două din trei mame care lucrează cu jumătate de normă doresc să lucreze mai multe ore, dar realitatea este că nici măcar unul din zece cupluri nu împarte munca şi îngrijirea la domiciliu în mod egal, astfel că în marea lor majoritate femeile lucrează mai puţin la locul de muncă, avertizează campania.

Cei mai critici consideră că această campanie nu face decât să pună presiune tot pe femei. „Se acordă puţină atenţie lucrurilor precum îngrijirea copiilor, concediul de paternitate, rolul angajatorilor şi cultura din jurul muncii şi activităţilor casnice”, a declarat Mara Yerkes, profesoară de politică socială la Universitatea din Utrecht, la televiziunea publică NOS. Normele sociale continuă să facă legea: patru din cinci olandezi consideră că mamele cu copii de până la 4 ani nu ar trebui să lucreze mai mult de 28 de ore pe săptămână pentru că femeile „pot avea grijă mai bine” de copii decât bărbaţii, potrivit CBS. Concediul de paternitate în Olanda este de o săptămână plătită cu salariul integral şi alte cinci săptămâni cu un procent de 70% din salariu. (..) Ministrul muncii, Karien van Gennip, consideră că scopul acestei campanii este de a începe o dezbatere cu angajatorii şi în fiecare cămin. (…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?