Condiții mai bune pentru deținuți. Constructorii pot depune oferte pentru ridicarea a două noi pavilioane la Penitenciarul Focșani

0
316

Reprezentanții Penitenciarului Focșani organizează o „licitație deschisă online pentru construirea a două noi pavilioane de detenție”. Într-un comunicat transmis ieri presei se arată că „în conformitate cu măsurile dispuse în baza planului de acțiune pentru perioada 2020 – 2025, elaborat în vederea executării Hotărârii – Pilot Rezmives și alții împotriva României, precum și a Hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României, Penitenciarul Focșani a publicat în aplicația SEAP un anunț de participare defalcat pe două loturi după cum urmează:

1. Lotul 1 ”Penitenciar Focșani – Pavilion detenție regim deschis” vizează încheierea unui contract de execuție lucrări pentru un pavilion de detenție cu o capacitate de cazare de 50 de locuri în regim deschis, având o valoare estimată de 4.972.344,87 lei fără TVA;

2. Lotul 2 ”Penitenciar Focșani – Transformare atelier de producție bugetară în spații de detenție” vizează încheierea unui contract de execuție lucrări pentru un pavilion de detenție cu o capacitate de cazare de 68 de locuri în regim semideschis, cu o valoare estimată de 6.234.168,09 lei fără TVA;

Procedura de achiziție utilizată este licitație deschisă online iar operatorii economici interesați pot depune ofertele până la data de 04.10.2023 ora 15:00”.

În urmă cu un an, a fost scoasă la licitație achiziționarea de servicii de proiectare pentru pavilionul de detenție regim deschis și pentru transformarea atelierului de producție bugetară în spații de detenție.

Clădirile urmează a fi ridicate tot în incinta unității de detenție, la Mândrești. În caietul de sarcini se arăta că „s-au identificat două probleme majore care influenţează negativ condiţiile de mediu şi viaţă pentru deţinuţi, astfel: suprapopularea, deoarece aceasta are o influenţă negativă asupra tuturor celorlalte aspecte ale detenţiei şi asupra climatului general din cadrul locului de detenţie. Când atinge un anumit nivel sau când este combinată cu alţi factori negativi, suprapopularea poate reprezenta un tratament inuman şi degradant; infrastructura este uzată moral şi fizic. Deşi au fost depuse eforturi consistente în ceea ce priveşte redimensionarea și modernizarea spaţiilor de cazare ca urmare a profilării unităţilor și a lucrărilor de intervenții, în funcţie de particularităţile celor patru regimuri de executare a pedepselor privative de libertate şi resursele avute la dispoziţie, sistemul penitenciar românesc se confruntă încă cu probleme majore de aplicare a Ordinului Ministrului Justiţiei nr. 2772/C/2017 prin care au fost aprobate normele minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate”.

Penitenciarul Focșani propunea realizarea a 50 de locuri de cazare în regim deschis într-o clădire cu formă dreptunghiulară, cu regim de înălțime parter, care urma a fi construită după demolarea unor imobile din zona Grădinii Agro-Zootehnice (GAZ), care aveau ca destinație „Îngrășătorie porci” și „Secția 5”. Totodată, se avea în vedere o curte de plimbare cu teren de sport, pentru fotbal și baschet, bănci, o zonă pentru dreptul la convorbiri telefonice.

În ceea ce privește transformarea atelierului producție bugetară în spații de detenție, Penitenciarul Focșani dorea o nouă clădire cu 68 de locuri de cazare a deținuţilor care execută pedepse în regim semideschis. „Pentru crearea locurilor noi de cazare se demolează hala metalică și anexa acesteia în suprafață de 493,08 mp, care fac parte integrantă din obiectivul „Atelier producție” și se realizează o construcție nouă în formă de L, cu regim de înălțime parter. Locul unde va fi amplasat obiectivul de investiții se află în incinta penitenciarului, în vecinătatea pavilionului de detenție actual, care va fi conectat cu noul pavilion printr-un tunel exterior din plasă de sârmă sudată”, raeste planul penitenciarului. Și aici curtea de plimbare trebuia să aibă teren de sport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here