Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Militar ISU Vrancea acuzat de ucidere din culpă după un accident cu o mașină a instituției

Un accident mortal provocat de un cadru al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny” al județului Vrancea l-a tranformat pe acesta în inculpat într-un dosar instrumentat de procurorii militari. Cauza a ajuns pe rolul Tribunalului Militar Iași în februarie anul acesta, în condițiile în care evenimentul rutier avusese loc în luna august a anului 2022. Inculpatul, sg. maj. în cadrul ISU Vrancea, este acuzat de ucidere din culpă, detaliile fiind făcute publice pe rejust.ro, după ce dosarul a trecut de camera preliminară.

În iunie anul acesta, a fost constatată „competența Tribunalului Militar Iaşi, legalitatea sesizării prin rechizitoriul emis la data de 16.02.2023 de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași în dosarul penal (…), a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, privind pe inculpatul sg. maj. (…) din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Vrancea, trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă”, dispunându-se începerea judecății cauzei, încheiere care poate fi însă contestată.

Însă, dat fiind timpul scurt scurs de la pronunțarea judecătorului de drepturi și libertăți, reprezentanții ISU Vrancea nu au fost puși la curent cu ultimele decizii. Cu toate acestea, ni s-a confirmat că militarul ISU a fost implicat în incident. „Conducerea unității a dispus demararea unor cercetări administrative și disciplinare, suspendate în prezent deoarece fapta și împrejurările în care s-au produs sunt cercetate de organele de cercetare penală competente. Dosarul se află încă în etapa procedurii de cameră preliminară, nefiind inițiată judecata în prima instanță. În prezent, subofițerul își desfășoară activitatea la subunitatea unde este încadrat. În funcție de stadiul procesual, unitatea noastră va dispune măsurile legale care se impun, conform regulamentelor militare”, ne-au transmis reprezentanții ISU Vrancea.

Potrivit detaliilor din rechizitoriu care au fost publicate pe rejust.ro, evenimentul rutier a avut loc pe 29 august 2022, în jurul orelor 19.32, pe DN2, (în județul Bacău) când militarul „ar fi condus autovehiculul marca (…), cu numărul de înmatriculare (…), aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, (…) moment în care ar fi acroșat și accidentat pe pietonul (…) de 49 de ani, care era angajat în traversarea drumului pe marcajul pietonal, impactul având loc pe marcajul pietonal, pe banda pe care circula autovehiculul, iar în urma impactului persoana vătămată (…) a decedat”.

În rechizitoriu se mai arăta că șoferul nu a respectat regimul legal de viteză și nici nu a adaptat-o la condițiile de drum, „astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță, a prevederilor art. 72 al. 2 din OUG 195/2022, conform cărora pietonii au prioritate de trecere față de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajați în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor, precum și a prevederilor (…) conform cărora conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații: (…) h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat și semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?