Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Primăria Suraia vrea să rezolve problema câinilor fără stăpân

Comuna Suraia caută să concesioneze Serviciul pentru gestionarea câinilor făra stăpân de pe raza localității, valoarea totală a unui contract scos la licitație pe SEAP în acest sens fiind estimată la 200.000 lei. Contractul presupune reducerea numărului de câini fără stăpân, ameliorarea sănătății și bunăstării câinilor din adăposturi, stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului și a pierderii câinilor, reducerea apariției rabiei și a altor zoonoze, reducerea riscurilor sănătății oamenilor, prevenirea agresivității asupra oamenilor și animalelor, precum și reducerea comerțului ilegal și a traficului cu animale.

Durata contractului ar fi de 5 ani, însă există posibilitatea de prelungire, dacă există un acord între părți. Însă, dacă nu se dorește prelungirea contractului la expirarea termenului stabilit, concedentul trebuie să anunțe concesionarul cu minim 6 luni înainte. O altă condiție este ca viitorul concesionar să își deruleze activitățile necesare în regie proprie, în sensul că nu are voie să subconcesioneze serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân. În principal, este necesară capturarea câinilor fără stăpân din Suraia și transportarea acestora la adăpostul special amenajat, inclusiv în regim de urgență atunci când situația o impune, preluarea, înregistrarea, consultarea, trierea și tratarea câinilor într-un spațiu cu această destinație, cazarea, hrănirea și tratamentul animalelor cu respectarea normelor și măsurilor sanitar-veterinare în vigoare, identificarea și înregistrarea câinilor fără stăpân doar cu medici veterinari de liberă practică.

Totodată, în caietul de sarcini se subliniază că eutanasierea animalelor care suferă de boli incurabile se va face doar cu respectarea normelor în vigoare, de către personalul specializat, astfel încât animalul să nu sufere. „Una din cauzele prezenței câinilor fără stăpân pe străzile comunei Suraia o reprezintă abandonul și deținerea iresponsabilă a câinilor fără stăpân, prin urmare se impun măsuri urgente pentru prevenirea abandonului câinilor și a celor rezultați din gospodării”, se explică într-un studiu de oportunitate, cu precizarea că la nivelul comunei nu există în acest moment un serviciu public pentru gestionarea câinilor fără stăpân organizat, deoarece, deși activitatea a fost gestionată anterior de o societate specializată în acest sens, ulterior modificările legislative au făcut imposibilă continuarea colaborării.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?