Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Un deținut a distrus cu o cârjă un televizor și a spart un geam într-o celulă din Penitenciarul Focșani

Un bărbat de 50 de ani, originar din județul Vaslui, a fost condamnat în Vrancea pentru distrugere, în legătură cu două incidente pe care le-a provocat în Penitenciarul Focșani. Cu un bogat trecut infracțional și mai multe condamnări, bărbatul se afla încarcerat la Mândrești în ianuarie 2019, în momentul în care a avut un conflict cu un alt deținut și a fost transportat la spital pentru a primi îngrijiri medicale. Însă, la întoarcerea în penitenciar, pentru că lucrurile nu au fost pe placul său, bărbatul a distrus un televizor și a spart un geam din celula în care fusese cazat, folosindu-se de o cârjă metalică.

Din ce au stabilit procurorii conform declarațiilor de la dosar, deținutul era cazat singur, iar în jurul orei 20.30 i-a fost administrat tratamentul prescris, însă bărbatul, aflat într-o stare de agitație, i-a solicitat asistentei medicale să-i facă un tratament perfuzabil, fiind refuzat pe motiv că nu poate face acest tratament decât cu prescripție medicală. Bărbatul a așteptat să rămână singur și a spart televizorul cu cârja pe care o folosea pentru deplasare, explicând că este nemulțumit de faptul că a fost mutat din cameră și nu i-au fost luate în seamă doleanţele, amenințând că, dacă situația nu se schimbă, va sparge și un geam. Ceea ce s-a și întâmplat în ziua următoare, bărbatul explicând că este nemulțumit că a fost cazat în camera respectivă și nu la infirmerie.

Audiat fiind, inculpatul a recunoscut ceea ce făcuse, motivând că totul se întâmplase din greșeală, însă a admis că era ușor nemulțumit deoarece voia să fie mutat la infirmerie, întrucât nu se putea descurca singur și avea dureri mari. În instanță, inculpatul nu a putut fi audiat, deoarece acesta a devenit agitat şi agresiv verbal, astfel că nu s-a putut realiza un dialog, motiv pentru care s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, care a stabilit că acesta suferă de tulburare organică de personalitate, cu manifestări antisociale, însă a avut discernământ. De altfel, și în 2018, fiind expertizat într-un dosar penal, s-a stabilit că bărbatul prezintă diagnosticul de tulburare organică de personalitate fond TCC și epilepsie cu crize parțiale.

La pronunțarea sentinței, instanța a avut în vedere mai multe considerente, astfel că bărbatul a primit în total 4 luni închisoare, adăugate la ce mai avea de executat dintr-o altă pedeapsă: „(…) condamnă pe inculpatul (…) la o pedeapsă de 3 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, (fapta din 06.01.2019); la o pedeapsă de 3 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, (fapta din 07.01.2019). (…) dispune aplicarea pedepsei mai grele de 3 luni închisoare care va fi sporită cu o treime din cea de-a doua, urmând ca pedeapsa pentru faptele deduse judecăţii să fie de 4 luni închisoare. (…) adaugă pedeapsa de 4 luni închisoare la restul de 1.896 zile rămase neexecutate din pedeapsa de 5 ani şi 1.400 zile închisoare la care fusese condamnat (…) urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de 4 luni şi 1.896 zile închisoare. (…) admite acţiunea civilă intentată de partea civilă Penitenciarul Focşani şi obligă inculpatul (…) la despăgubiri civile către partea civilă, în valoare de 352,86 lei reprezentând daune materiale. (…) obligă inculpatul la plata sumei de 1.300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat (din care 200 lei cheltuieli judiciare din cursul urmăririi penale). Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”.

Sursa foto: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?