Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Medicii veterinari au fost felicitați de președintele Toma și au primit o plachetă aniversară de la primarul Misăilă

Medicii veterinari vrânceni au sărbătorit, la sfârșitul săptămânii trecute, Ziua Națională a Medicului Veterinar. Evenimentul, la care au participat aproximativ 150 de medici veterinari din județ, a fost organizat în cadru festiv, la un restaurant din Focșani, de Colegiul Medicilor Veterinari (dr. Valeriu Deliu – președinte) și Asociația Medicilor Veterinari (dr. Luminița Deliu – președinte).

Cu prilejul acestei zile, a fost oferită o plachetă aniversară din partea primarului Cristi Misăilă prin care se recunoaște „importanța acestei științe medicale care asigură apărarea sănătății animalelor și contribuie la menţinerea sănătăţii publice”. Dumneavoastră, medicii veterinari din Vrancea, din România, sunteți singura profesie care se află pe lanțul alimentar „de la fermă la furculiță„. Prin acțiunile pe care le desfășurați, ne oferiți garanția calității produselor alimentare din magazine. Astăzi, profesia de medic veterinar este una liberală şi independentă, cu organizare autonomă reglementată, în cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. Acest rol important al medicilor veterinari l-am văzut în ultimii ani în acțiunile de combatere a gripei aviare și a pestei porcine africane. Vă mulțumesc dumneavoastră, tuturor medicilor veterinari, pentru eforturile și implicarea în activitățile desfășurate în slujba comunității! La mulți ani!, se arată în mesajul primarului Cristi Misăilă.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, i-a felicitat pe veterinarii vrânceni pentru activitatea desfășurată zi de zi în folosul comunității. Șeful administrației județene a subliniat că medicii veterinari, prin acțiunile pe care le derulează în satele vrâncene, sunt cei care cunosc problemele gospodăriei țărănești, cei care asigură o legătură cu fermierii. Reprezentați o profesie care nu întotdeaunua este apreciată la adevărata valoare, a arătat președintele Cătălin Toma, precizând că veterinarii vrânceni vor avea întotdeauna un partener în Consiliul Județean.

Ziua Națională a Medicului Veterinar este sărbătorită, anual, în data de 15 mai, o dată cu multiple semnificații în istoria acestei profesii. În 1861, la 15 mai, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcţioneze Şcoala de Medicină Veterinară, în cadrul Şcolii de Medicină şi Farmacie, înfiinţată şi condusă de Carol Davila. Un deceniu mai târziu, la 15 mai 1871, 14 medici veterinari au semnat documentul care a stat la baza înfiinţării Societăţii de Medicină Veterinară, recunoscută ca persoană juridică la 4 august 1919, prin Decretul Lege nr. 3298 al regelui Ferdinand I. Activitatea societății a fost suspendată în 1949 și a fost reluată la 15 mai 1971. Sunt câteva motive pentru care data 15 mai a fost stabilită ca Ziua Națională a Medicului Veterinar la Congresul Național de Medicină Veterinară din anul 1994 și a fost sărbătorită oficial, pentru prima oară, în anul 1995.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?