Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

GALERIE FOTO: Ziua Independenței a fost sărbătorită la Focșani

Ziua Independenței României a fost aniversată, ieri, la Focșani prin mai multe acțiuni organizate de autoritățile locale, în care a fost evocat jertfa înaintașilor noștri. Dimineață a avut loc un ceremonial militar și religios în Piața Unirii cu militarii Garnizoanei Focșani. Autoritățile locale au menționat în discursurile lor jertfa soldaților putneni din Regimentul 10 Putna care au luptat în Războiul de Independență. Maiorul Gheorghe Sonțu, căpitanul Leon Cracalia sunt nume care au rămas în cărțile de istorie pentru faptele glorioase de luptă din asaltul redutei Grivița, lupte sângeroase în care Regimentul 10 Putna a pierdut peste jumătate din efectiv.

          Aniversăm Ziua Independenței de Stat într-un context extern mai mult decât tumultuos. Ceea ce se întâmplă acum în Europa, chiar la granițele României, războiul pentru independența unui stat suveran european, arată o dată în plus măreția eforturilor și sacrificiilor făcute de înaintașii noștri. Se cuvine să ne amintim cu mândrie și recunoștință de cei 10.000 de dorobanţi care au plătit tributul de sânge în Războiul de Independență. Printre aceștia s-au aflat și dorobanții Regimentului 10 Putna de la Focșani, unitatea militară care a luat parte la luptele de la Griviţa şi Rahova, în asaltul de la 30 August 1877, unde a pierdut peste jumătate din efective! Aceasta este istoria noastră iar noi le suntem pe veci recunoscători celor care și-au dat viața pentru neatârnarea României! Am fost sortiți să ne câștigăm independența și libertatea cu arma în mână prin jertfa eroilor noștri. Ei sunt cei care le-au lăsat generaților ce le-au urmat o țară liberă și independentă! Și, în ciuda celor care astăzi sunt sceptici, ne-au lăsat o țară membră în clubul select al Uniunii Europene și NATO. Noi avem datoria să păstrăm și să apărăm valorile pentru care au luptat bunicii și străbunicii noștri pentru a trăi într-o Europă liberă, unită în diversitate și identitate, a arătat primarul Cristi Misăilă.

Prefectul Nicușor Halici a subliniat demersurile unioniste începute de Mihai Viteazu și terminate la 1918, prin nașterea României Mari. Să fim mândri că suntem români! Nu doar azi, nu doar la momente aniversare, nu doar atunci când suntem departe de ceea ce înseamnă România și ne e dor de ea! 10 mai 1877 este unul din reperele fundamentale ale Statului Român, întrucât în acel moment a luat naștere un stat national, suveran si independent, unitar și indivizibil!  Printre multele lecții pe care nu trebuie să le uităm, este că trebuie să perseverăm când vine vorba de popor și de stat, așa cum înaintașii noștri au avut determinarea și mai ales dorința de a lupta pentru ca noi să ajungem în acest punct! Cred cu tărie că nimic din demersul unionist început de Mihai Viteazu și terminat de Carol I la 1918, prin nașterea României Mari, nu ar fi fost posibil fără ca românii să își fi dorit acest lucru, unii plătind cu libertatea, integritatea și independența cu prețul propriei vieți. Suntem parte a unei construcții europene comune și stabile, însă identitatea noastră națională ne deosebește. Suntem români liberi și după ce, în apărarea independenței au luptat și au murit români la Plevna și la Vidin, sacrificiul lor ne obligă azi la a-i pomeni și a le purta veșnică recunoștință, o recunoștință care ne responsabilizează și  care ne transmite putere pentru a susține în continuare această unitate. Jertfa supremă a tuturor celor căzuți în luptele din cele două Războaie Mondiale ne lasă o bogată moștenire, a spus prefectul Nicușor Halici.

Mesajul administrației județene a fost transmis de vicepreședintele Ionel Cel Mare. La 9 mai 1877, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu citea proclamația de independență a României și spunea: Suntem independenți, suntem o națiune de sine stătătoare. A doua zi, pe 10 mai 1977, camerele reunite au proclamat și votat independența României iar conducătorul statului român, domnitorul Carol I a promulgat proclamația de independență a României, actul care stabilirea înscrierea definitivă a țării noastre pe harta Europei, a subliniat vicepreședintele Consiliului Județean.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare aparținând Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu”, structură din organica Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”.

Spectacole dedicate Zilei Independenței și Zilei Europei

După amiază au fost organizate mai multe evenimente culturale de către instituțiile din subordinea Primăriei Focșani și de la Garnizoana municipiului. De la ora 17.00, la Ateneul Popular ”Mr Gh. Pastia” a avut loc un recital de pian susținut de tânăra Carmen Sottile din Italia, absolventă a Conservatorului ”V. Bellini” și deținătoare a numeroase premii internaționale. De la ora 18.00, Muzica Militară a Garnizoanei Focșani a oferit un spectacol de muzică de promenadă, în Grădina Publică. Tot în Grădina Publică, de la ora 19.00, artiștii Ansamblului Folcloric ”Țara Vrancei” i-au încântat pe focșănenii prezenți în centrul municipiului cu un potpuriu popular tradițional.

Cu o seară înainte, Corul de Copii “Pastia” și Corul Cameral “Pastorala”, dirijat de maestrul Dumitru Săndulachi, au oferit un concert dedicat Zilei Europei și unuia dintre fondatorii acesteia, Robert Schuman. Evenimentul a avut în Parcul  Schuman din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?