Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

VIDEO! Urs alungat de jandarmi de pe străzile din Soveja; el a fost filmat căutând hrană în pubele

 

Comuna Soveja a devenit din nou ținta urșilor, care coboară din ce în ce mai des în localitate în căutare de hrană. Noaptea trecută, un urs a fost surprins în localitate de un echipaj de jandarmi care a încercat să îl alunge cu ajutorul sirenei de la autospeciala de patrulare. Există deja mai multe filmări în care este surprins acest urs. În unele filmări se vede cum ursul caută hrană în pubelele de colectare a gunoiului menajer. În alte filmări același urs este surprins pe străzile comunei.
Vă reamintim că, încă de anul trecut, Primăria Soveja a demarat o serie de demersuri pentru limitarea accesului urșilor în gospodăriile locuitorilor. În acest sens, a fost montat un gard electric în zona de sud a satului Dragosloveni, zonă intens călcată de urși. „Atacurile urșilor au reprezentat o mare problemă pentru comunitatea noastră, astfel măsurile pe care le-am luat au ca scop protejarea gospodăriilor și a cetățenilor. În nenumărate cazuri exemplarele de urs au produs însemnate pagube, în unele situații punând cetățenii în pericol. Este de notorietate faptul că alături de reprezentanții Ocolului Silvic Soveja, împreună cu Jandarmeria montană și voluntari din cadrul SVSU Soveja, am executat mai multe măsuri în ceea ce privește alungarea ușilor. Din păcate în cele mai multe cazuri astfel de acțiuni au dat rezultat imediat, dar pe termen lung se pare că ne vom confrunta din nou cu aceeași problemă“, a afirmat primarul Ionuț Filimon.
Tot anul trecut, primarul Ionuț Filimon a solicitat sprijin guvernamental pentru relocarea urșilor. „Atenționez în cel mai clar mod cu putință că situația de la Soveja se poate termina cu urmări grave dacă autoritățile guvernamentale nu iau o măsură care să scadă numărul mare al urșilor care atacă frecvent gospodăriile sovejenilor. Avem nevoie de o acțiune de relocare a anumitor exemplare de urs pentru a evita conflicte majore și sângeroase între oameni și urși!“, a precizat primarul comunei Soveja, Ionuț Filimon.
Atacuri ale urșilor au fost înregistrate în ultimii ani în localitățile Soveja, Vizantea Livezi, Bârsești, Vintileasca, Jitia, sau Dumitrești.

Vânătorii vor putea împușca 11 urși pe fondurile de vânătoare din Vrancea, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Mediului privind aprobarea nivelului de prevenție și de intervenție pentru prevenirea pagubelor și a accidentelor produse de specia urs. Proiectul de ordin care a fost supus dezbaterii publice propune ca 426 urși să poată fi împușcați în perioada 15 mai 2023 – 14 mai 2024, la nivel național, însă nu vor putea fi împușcate exemplarele dominante, precum și femelele însoțite de pui cu vârsta sub doi ani.

La nivelul județului Vrancea au fost stabilite 10 fonduri cinegetice unde pot fi împușcați maxim 11 urși. Este vorba despre fondurile cinegetice Căldări, Pietrosu, Condratu (2), Lepșa, Macradeu, Dragomirna, Câmpuri, Vizantea, Andreiașu, Milcovelu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?