Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

De la “foliuțe” la contraceptive via prezervative, dar unde-i pilula contraceptivă masculină?

Contraceptivele orale pentru femei au început să fie folosite încă din anii ’60. În ultimii ani, s-au tot vehiculat promisiuni (și nu românești, pentru că aici eram învățați cu dezamăgirile) și diverse studii privind un contraceptiv oral pentru bărbați. În ciuda acestora, până acum, nimic! Încerc să nu fiu nici feministă, nici misogină, dar nu pot să nu mă întreb …oare nu s-au săturat femeile să fie doar ele preocupate de acest subiect al contracepției? E drept că la această oră, în majoritatea țărilor din întreaga lume, femeile active sexual au acces la o serie de măsuri contraceptive, dacă doresc sau au nevoie de ele. Există, începând cu metodele de barieră, cum ar fi prezervativele feminine, până la varianta radicală, respectiv ligaturarea trompelor uterine, mai multe forme de evitare a unei sarcini nedorite. Un implant contraceptiv, o injecție, un plasture, un dispozitiv intrauterin sau vaginal, un inel, o pilulă și lista ar putea continua. Toate însă, doar pentru ele….

În acest timp, conform ultimelor statistici publice pe care le-am găsit, România ocupă locul 2 în lume la numărul de avorturi raportat la populație!!!! Ați citit cu atenție? LOCUL 2 ÎN LUME!!! E clar că ceva nu merge cum trebuie. Și de-asta mă gândeam că tare bună ar fi o pilulă pentru bărbați!

În țările comun denumite dezvoltate, există doar două metode contraceptive masculine disponibile: prezervativele, varianta comună de contracepție cu barieră, și vasectomia, care este o procedură chirurgicală invazivă și o metodă contraceptivă permanentă. Vasectomiile sunt prezentate ca fiind reversibile, dar rezultatele unei proceduri de inversare nu sunt garantate. Unele surse medicale americane sugerează că, în timp ce procedura de inversare în sine are o rată de succes de până la 95%, ratele de sarcină după o inversare a vasectomiei variază între 30-70%. Altfel spus, cam riscantă alegerea dacă te răzgândești. Cât despre prezervative, tot statisticile (ca să nu spun viața reală) arată că bărbații, în general, le resping. Pur și simplu nu le place această metodă. Uneori pentru că variantele disponibile în comerț nu au mărimea potrivită, alteori pentru că latexul din care sunt fabricate, lubrifianții sau spermicidele de pe ele sunt iritante…motive se găsesc.

Una peste alta, e clar că prezervativele și vasectomiile nu sunt suficiente! E nevoie de noi metode contraceptive masculine! Urgent!

Unul dintre cele mai recente studii care promiteau un contraceptiv eficient pentru bărbați, a fost publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism în 2016. Acesta a testat un contraceptiv hormonal combinat injectabil într-un grup de 320 de voluntari cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani. Injecția, administrată o dată la 8 săptămâni, avea scopul de a suprima producția de spermă. Ceea ce a și făcut dar, pe lângă asta, au apărut frecvente tulburări de dispoziție moderate și frecvente…sau chiar depresie! Nasol!

Anul acesta, flacăra speranței s-a aprins din nou. Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine din New York au anunțat că testează un alt contraceptiv experimental pentru bărbați, oral, nehormonal, și care să poată fi luat cu o jumătate de oră înainte de contactul sexual și să fie eficient. Ei susțin că acesta ar putea avea foarte puține efecte secundare sau chiar deloc! Hai că așa mai merge, nu? Adică pastila o ia…dânsul, iar dânsa nu mai rămâne gravidă! Perfect! Eu voi continua să sper! Până atunci însă, aveți grijă cu metodele bătrânești precum calendarul sau ieșirea, căci am văzut mulți copii frumoși după ele! Singura sigură rămâne tot…..aspirina între genunchi”!

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Anna Shvets-pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?