Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

GALERIE FOTO: Construirea noului Spital Județean din Focșani va fi finanțată prin Programul Operațional Sănătate

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a declarat că finanțarea noului spital județean va fi asigurată prin Programul Operațional Sănătate (POS), dar și prin accesarea unor fonduri de la Banca Europeană de Investiţii. Declarația sa a fost susținută și de premierul Nicolae Ciucă. Acesta a declarat luni la Focșani că noul spital județean va primi finanțare din cele două surse enumerate mai sus. „Vizita de luni a premierului României, Nicolae Ciucă, la Focșani, a reprezentat un moment important pentru întreaga comunitate vrânceană, în contextul în care șeful Guvernului a făcut referire, în mod expres, la noul spital județean pe care-l vom construi, în principal, prin POS. ️Discuțiile s-au purtat chiar și cu privire la o serie de detalii tehnice, iar premierul României a punctat clar în sensul că este nevoie de un spital nou în Vrancea, aceasta fiind soluţia optimă pentru servicii medicale de calitate la nivelul judeţului, dar și la nivelul regiunii de est a României. Principala sursă de finanțare va fi Programul Operaţional Sănătate, urmată de accesarea unor fonduri de la Banca Europeană de Investiţii. Îi mulțumesc premierului României pentru susținerea arătată față de acest proiect, dar și pentru proiectul campusului universitar pe care, de asemenea, îl vom construi în Vrancea“, a afirmat Cătălin Toma.

Acesta s-a declarat convins că atât primarii din județ, cât și oamenii de afaceri care au discutat luni cu miniștrii veniți la Focșani, au găsit răspunsuri la problemele pe care au le-au transmis direct premierului și echipei sale. „Astfel de întâlniri sunt extrem de importante și nu vor rămâne fără urmări concrete. Le mulțumesc tuturor celor care luni au făcut să se vorbească de bine de Vrancea, inima României, un județ pe care îl vom dezvolta doar împreună, prin proiectele pe care le-am depus sau le vom depune spre implementare!“, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

Consiliul Județean Vrancea are în derulare proiectul major privind construirea noului spital județean din Focșani. Conducerea administrației județene face pași concreți și demersuri susținute pentru ca acest obiectiv sanitar de anvergură din județul nostru să devină realitate. Deja au fost realizate nota conceptuală, tema de proiectare, studiul de prefezabilitate, studiul de fezabilitate, Planul Urbanistic Zonal și avizele în fază SF. Sunt demersuri care au necesitat, conform legislației în vigoare, o perioadă considerabilă de timp. Noul Spital din Focșani va avea 900 de paturi (775 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de spitalizare de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori) și va cuprinde secții suplimentare față de vechiul spital, precum și bloc operator la cele mai înalte standarde, spațiu universitar și va fi dotat cu heliport.

Inițial, acest proiect a fost depus spre finanțare prin PNRR, însă ulterior, Ministerul Sănătății a anunțat că prin PNRR nu pot fi finanțate decât investiții de maximum 200 milioane de euro. Spitalul Județean de la Focșani are o valoare de peste 500 milioane de euro, din care 300 de milioane de euro (60%) erau solicitați prin PNRR. În aceeași situație cu Vrancea se află și proiectele spitalelor din Sibiu și Brașov. Obiectivele de investiţii care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute în cadrul Etapei I prevăzută în cadrul H.G. 1237/2022 (…) vor putea fi finanţate din alte surse bugetare, a precizat Ministerul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?