Ediția: Vineri 4 octombrie 2024 Nr. 6729
Ediția: Vineri 4 octombrie 2024 Nr. 6729

VIDEO: „Seceta ne-a compromis, dați-ne ce ne-ați promis”. Fermierii vrânceni au protestat în Piața Unirii

Peste o sută de fermieri au protestat, vineri, în Piața Unirii din Focșani, și au cerut intervenția statului pentru a rezolva problemele care afectează grav activitatea agricultorilor din Vrancea. „Seceta ne-a compromis, dați-ne ce ne-ați promis”, „Solidaritatea nu trebuie să devină un risc”, „Fermierii de azi luptă pentru agricultura de mîine”, sunt câteva dintre sloganurile scrise pe pancartele cu care fermierii au venit la protest. Fermierii din județ au suferit pagube uriașe din cauza secetei pedologice de anul trecut, la care s-a adăugat prăbușirea prețului cerealelor, în contextul

importurilor masive din Ucraina. Pierderile fermierilor vrânceni au fost estimate la circa 800 milioane lei și, fără sprijin financiar și legislativ, agricultorii se pregătesc de faliment. În Vrancea, seceta a avut efecte dramatice, mai ales în ceea ce priveşte culturile de primăvară care au avut un grad de afectare de 90-100%.

Solicitările fermierilor au vizat atât urgentarea acordării despăgubirilor pentru culturile de primăvară afectate de seceta pedologică extremă în anul 2022, dar și inițierea de acțiuni și măsuri din partea statului pentru eliminarea efectelor devastatoare asupra fermierilor, a sectorului agricol, populației și economiei naționale a României, ca

urmare a deciziilor autorităților europene privind liberalizarea comerțului cu produse agricole și agroalimentare din Ucraina.

Fermierii au atras atenția că prețul grâului la acest moment este foarte mic din cauza cantităților foarte mari de cereale din Ucraina; cereale despre care inițial s-a spus că ar fi trebuit doar să tranziteze țara noastră însă ulterior au bulversat piața cerealelor. Dacă anul trecut traderii de cereale îi căutau pe fermieri pentru a le cumpăra produse, în acest an nici nu le mai răspund la telefon pentru că se bazează pe grâul din Ucraina. Este o situație periculoasă deoarece mai sunt doar câteva luni până la recolta din acest an, iar depozitele sunt pline cu cereale. Practic, se ajunge în situația ca fermierii să nu aibă unde să depoziteze cerealele și să fie obligați să își vândă producția la prețuri care să nu le acopere cheltuielile.

Acțiunea de protest a fost organizată de Asociaţia Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea și a făcut parte dintr-o acțiune derulată la nivel național. O delegație a fermierilor s-a întâlnit cu prefectul Nicușor Halici, căruia i-au înmânat un memoriu cu revendicările agricultorilor vrânceni. Ulterior, prefectul s-a întâlnit cu fermierii prezenți în Piața Unirii. Nu pot decât să vă felicit că ați devenit o voce mai mare, mai puternică, iar de când am preluat mandatul de prefect al județului Vrancea, știți foarte bine că suntem într-o continuă colaborare și încercăm să rezolvăm pe cât mai multe paliere problemele dumneavoastră. Românii nu mai pot îndura! Nu putem ignora și renunța la acest domeniu vital, pentru că vorbim de mâncare, vorbim despre supraviețuirea noastră și trebuie să o sprijinim, să îi asigurăm mecanismele necesare de protecție și de sustenabilitate, pentru ca fermierii să își poată continua activitatea în acest domeniu mult prea important, pentru a ne permite să-l tratăm superficial! Vă asigur în continuarea de tot sprijinul din partea mea! Voi trimite memoriul depus de dumneavoastră către Ministrul Agriculturii, Petre Daea, și Prim-Ministrul Nicolae Ciucă, de la care am toată convingerea că vor depune toate eforturile necesare pentru rezolvarea problemelor și sprijinirea agriculturii românești, precum și pentru identificarea soluțiilor necesare și aplicarea lor, pentru depășirea acestei crize!, a transmis prefectul Nicușor Halici.

Unul dintre fermierii prezenți la întâlnirea de la Prefectură s-a arătat neplăcut surprins de faptul că oamenii nu s-au alăturat protestului, deși problema agriculturii afectează pe toată lumea. „Nu am nimic cu ucrainenii, înțeleg suferința prin care trec, dar acum este vorba de supraviețuirea noastră, iar statul român trebuie să ne protejeze. Suntem pașnici, dar ne-a ajuns cuțitul la os”, a spus fermierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?