Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO: Școala „Alexandru Vlahuță” Gugești, un reper în contextul educației de calitate

Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” din Gugești a fost gazda unei mobilități ERASMUS+, desfășurată în România, parte a proiectului de schimb interșcolar ERASMUS+KA229 HAND IN HAND TO CREATE SOCIAL RESPONSIBILITY IN YOUNG ADULTS , NR. 2020-1-UK01-KA229-078814_4. La activități au fost implicate 70 de persoane, profesori și elevi din cele cinci instituții școlare partenere, respectiv Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” din Gugești, Sanders School din Anglia, Özel Renk Ortaokulu din Turcia, Szkola Podstawowa IM. KS. DR. Stanislawa Sychowskiego W Skrzeszewie din Polonia, Experimental Intercultural Junior High School of Athens din Grecia.

Conform datelor furnizate de Anca Grecu, directorul unității școlare, activitățile desfășurate în cadrul mobilității au avut ca obiective dezvoltarea unui comportament civic pozitiv și a stimei de sine, a sentimentului de responsabilitate a elevilor pentru comunitățile din care fac parte, îmbunătățirea comunicării, gestionării timpului și abilității de gândire critică, promovarea unei atitudini de toleranță, respect și nediscriminare. Totodată, prin intermediul acestui proiect, se dorește îmbunătățirea abilitățile lingvistice, dar și dezvoltarea competenței interculturale și conștientizarea culturală.

Astfel, în prima zi de activități participanții la proiect au sosit în România, iar ulterior partenerii au vizitat școala gazdă, fiind întâmpinați cu pâine și sare de doi reprezentanți ai corpului de elevi, precum și de echipa de proiect de la nivelul unității de învățământ. În timp ce elevii au vizitat școala, cadrele didactice au fost invitate de către autoritățile locale la primăria comunei Gugești, gazdă fiind primarul Vasile Vatră. Edilul localității le-a prezentat participanților caracteristicile organizării administrativ-teritoriale a comunității și le-a răspuns acestora la întrebări. Ulterior, toți partenerii au fost invitați la lansarea oficială a activităților din cadrul mobilității, la Căminul Cultural „N.Ciorăscu” din localitate. Acolo, grupurile de profesori și elevi din țările participante au fost întâmpinate de reprezentanții ISJ Vrancea, inspector școlar general Gabriela Daniela Marchitan și inspector școlar pentru management instituțional, Dărmănescu Eleonora, care au salutat debutul proiectului, au urat un bun venit oaspeților și le-au dorit tuturor celor implicați succes în cele ce și-au propus să realizeze în cadrul activităților. Corul Musically al Școlii Gimnaziale „Alexandru Vlahuță”, Gugești, coordonat de profesoara Toader Raluca, a oferit tuturor un spectacol de înaltă ținută artistică. La inițiativa profesoarei, piesele selectate pentru program au trasat coordonatele esențiale ale poporului român: patriotismul, dragostea de frumos, prețuirea pentru educație, tradiții și credință. În încheierea programului artistic, Ionel Bălăjel, solist al Ansambulului Folcloric Țara Vrancei, cu o prestație deosebită, a încântat oaspeții cu cântece populare românești, demonstrând astfel că este un promotor al tradițiilor culturale strămoșești și un artist desăvârșit.

După încheierea spectacolului, delegațiile au revenit la școala, iar cadrele didactice au vizitat instituția. În acest timp, elevii au fost împărțiți pe echipe multilingvistice. Sub coordonarea voluntarilor de la Asociația Voluntari pentru Viață, Mărășești, elevii au discutat despre importanța voluntariatului în cadrul unui workshop. La rândul lor, cadrele didactice implicate în proiect au participat la o sesiune de lucru, intitulată „The mainsteps in designing and writing a volunteering project”. Sesiunea a fost susținută de către Daniel Drăgan, coordonatorul Asociației Voluntari pentru Viață. Participanții au fost deosebit de interesați de informațiile oferite.

Ulterior, fiecare delegație a prezentat activitățile realizate de la ultima mobilitate, cea din Turcia, Antalya, activitate intitulată „Presenting our volunteer in work”, urmată de o sesiune de lucru în cadrul căreia s-au discutat detalii legate de următoarele activități din proiect. Elevii s-au bucurat de activitățile sportive, socializând și legând prietenii. Seara s-a încheiat cu o cină cu specific românesc.

În a treia zi de activități, participanții s-au deplasat la sanctuarul de urși de la Zărnești. Activitatea a continuat cu un workshop intitulat „The Challenges of Volunteering to protect the wildlife”, în cadrul căruia s-au discutat aspecte legate de necesitatea implicării în activitățile de protejare a animalelor sălbatice.Vizita la Castelul Bran le-a oferit gazdelor oportunitatea de a promova elementele de patrimoniu național, în contextul activităților de voluntariat, în cadrul workshop-ului ce a urmat.

A patra zi de activități a debutat cu o vizită la Palatul Parlamentului din București, urmată de o dezbatere intitulată „Environmental issues- a priority for the Romanian Government”. În a doua parte a zilei, au fost distribuite flyere cuprinzând informații despre proiectul „Hand in hand to create social responsability to young adults”. În ultima zi a proiectului, activitatea a debutat cu o întâlnire de lucru, în care s-au dezbătut aspecte legate de platforma Mobility tool. După acest moment, elevii și cadrele didactice au distribuit, în comunitate postere, propunându-și să atragă atenția că doar printr-o atitudine responsabilă, prin spirit civic lucrurile se pot schimba în bine.

          „La final, organizatorii au înmânat certficatele de participare la activitățile din cadrul mobilității găzduite de Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”, Gugești, iar delegațiile au pornit spre casă. Așadar, activitățile derulate au fost în acord cu obiectivele stabilite. De asemenea, au fost valorificate elementele de identitate națională, raportate la contextul european”, a transmis Anca Grecu, directorul unității școlare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?