Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Primăria a publicat listele cu blocurile și școlile din Focșani, construite înainte de 1978, expertizate și încadrate în clase de risc seismic

Primăria a publicat pe site-ul administrației locale – www.focsani.info, liste cu blocurile din Focșani și clădirile aflate în proprietatea ori administrarea UAT, construite înainte de 1978. La începutul lunii martie, la Sala Balada din Focșani a avut loc o întâlnire organizată de Instituția Prefectului cu primarii și secretarii localităților, iar unul dintre subiecte a vizat obligațiile autorităților locale prevăzute de Legea nr. 212/2022, privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Astfel, fiecare autoritate locală a avut termen pentru a transmite un inventar al clădirilor unităților școlare construite înainte de 1978, al blocurilor de locuințe din domeniul public și privat al localităților.

Una dintre listele publicate de Primăria Focșani include „construcții cu destinația unități sau instituții de învățământ în care se desfășoară activități didactice, respectiv destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic, care se află în proprietatea publică sau în administrarea UAT și care au fost construite înainte de anul 1978”.

Lista include 54 de imobile: creșe, grădinițe, școli și licee (inclusiv internate și săli de sport), cinematografele Balada și Unirea, clădirea Primăriei, clădirea unde se află Direcția de Asistență Socială și Poliția Locală, de pe strada Cuza Vodă. Aceasta din urmă este singura încadrată în clasa de risc seismic I, fiind expertizată anul trecut. Conform informațiilor din document, în octombrie 2022 a fost depusă cerere de finanțare prin PNRR, cerere care se află în evaluare.

32 clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic III, expertizele efectuându-se între anii 2009 – 2022. O clădire, cea a Școlii „Ștefan cel Mare”, a fost expertizată în 2009, dar nu a fost încadrată într-o clasă de risc seismic. Celelalte 21 imobile nu au fost expertizate, așa că nu este cunoscută clasa de încadrare.

La multe dintre unitățile de învățământ sunt efectuate sau au fost finalizate lucrări de creștere a eficienței energetice, lucrări de reabilitare și modernizare. În cazul altora, sunt propuse astfel de lucrări.

LISTA poate fi accesată prin linkul – https://bit.ly/3JKG2oZ

Legea nr. 212/2022 arată că „stabilirea riscului seismic pentru o anumită clădire se face prin încadrarea acesteia în una dintre următoarele patru clase de risc:

a) clasa de risc seismic RsI, din care fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbuşire, totală sau parţială, la acţiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime;

b) clasa de risc seismic RsII, din care fac parte clădirile susceptibile de avariere majoră la acţiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime, care pune în pericol siguranţa utilizatorilor, dar la care prăbuşirea totală sau parţială este puţin probabilă;

c) clasa de risc seismic RsIII, din care fac parte clădirile susceptibile de avariere moderată la acţiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime, care poate pune în pericol siguranţa utilizatorilor;

d) clasa de risc seismic RsIV, din care fac parte clădirile la care răspunsul seismic aşteptat sub efectul cutremurului de proiectare, corespunzător stării-limită ultime, este similar celui aşteptat pentru clădirile proiectate pe baza reglementărilor tehnice în vigoare”.

O a doua listă publicată de Primăria Focșani include 193 de blocuri construite în Focșani înainte de 1978, situate pe străzile: B-dul Gării, Pictor Grigorescu, Emil Racoviță, Bârsei, Al. Florilor, Al. Școlii, Cartier CFR, Magazia Gării, Bicaz, Revoluției, Aleea 1 Iunie, Constructorului, Al. Echității, Al. Stadionului, B-dul București, Al. Parc, Al. Căminului, Plevnei, Republicii, Eroilor, Mihail Kogălniceanu, Teiului, Ștefan cel Mare, B-dul Unirii, Piața Independenței, Vămii, Mare a Unirii. Blocurile au fost ridicate între anul 1959 (Bulevardul Gării 24) – 1978.

Cele mai multe blocuri nu au fost expertizate seismic, iar dintre cele care au fost, singurele care au fost consolidate sunt blocurile L1, L2 (cunoscute ca blocurile Turn) din Sud. Expertizele au fost efectuate între anii 1993 – 2019 pentru 34 blocuri, dar nu toate au fost încadrate în clase de risc. 17 blocuri sunt încadrate în clasa de risc seismic III, 5 în clasa de risc III-II, iar blocurile L1, L2, – Rs I consolidat.

LISTA poate fi accesată prin linkul – https://bit.ly/3JLQ0GB

Conform legii deja menționate, „proprietarii clădirilor, persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare clădiri au următoarele obligaţii:

a) să asigure urmărirea comportării în exploatare a clădirilor din proprietate sau administrare, în condiţiile legii, în vederea identificării din timp a unor degradări care conduc la diminuarea aptitudinii la exploatare;

b) să asigure expertizarea tehnică, de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, a clădirilor existente cu vulnerabilitate seismică identificată ca urmare a evaluării vizuale rapide, în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie;

c) să asigure transmiterea concluziilor raportului de expertiză tehnică şi a încadrării clădirii într-o clasă de risc seismic către autorităţile administraţiei publice locale competente, precum şi către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în termen de 30 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică, în vederea asigurării monitorizării acţiunilor pentru reducerea riscului seismic, respectiv notării în partea a III-a a cărţii funciare a imobilului a clasei de risc seismic în care a fost încadrată clădirea existentă;”.

Desigur, teoria e bună, dar practica…știm cu toții. După cum a anunțat chiar zilele trecute Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), „în județele cele mai expuse riscului seismic din România, sunt foarte puțini experți din acest domeniu sau nu sunt deloc. De exemplu, în județul Gorj, afectat luna trecută de cutremure, este înregistrat un singur expert tehnic, la fel și în județul Vrancea, care a înregistrat un cutremur de magnitudinea de 4,1°, sau în județul Buzău. În județele Bistrița-Năsăud, Ialomița, Giurgiu, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vaslui, nu există niciun expert tehnic atestat”. Conform informațiilor noastre, singurul expert din Vrancea este pensionat. În perioada 26-30 iunie 2023, MDLPA organizează o nouă sesiune de atestare tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte și a experților tehnici pentru toate domeniile de construcții și specialitățile de instalații.

„Focșaniul este singurul oraș din țară care a fost proiectat și executat pentru gradul 9 de seismicitate, fiind pregătit mai mult decât alte orașe în eventualitatea unui cutremur mai mare. (…) Până în anul 1989, totul s-a construit așa și nu s-a dat voie să se intervină la structura de rezistență”, ne spunea, în 2013, primarul de atunci, Decebal Bacinschi, inginer care a lucrat la construcția și proiectarea mai multor clădiri din oraș. Bacinschi se referea însă la gradul pentru care au fost proiectate clădirile, nu la cum sunt ele acum. Ori, între timp, au avut loc cutremurele mari produse din 1977 până în prezent și modificările aduse de proprietari, apartamentelor sau spațiilor comerciale de la parterul blocurilor.

Teoretic, pentru modificări în apartamente este nevoie de autorizație de construcție și o expertiză tehnică. Este permisă doar dărâmarea pereților despărțitori, în timp ce elementele structurale, grinzi, diafragme, stâlpi, nu pot suporta modificări. Cât privește modificarea spațiilor comerciale de la parterul blocurilor, tot teoretic, nu ar trebui să fie probleme, întrucât agenții economici au nevoie de autorizație de funcționare și implicit de o expertiză tehnică a spațiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?