Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO și FOTO! INCENDIU la un apartament din centrul Focșaniului

Nu depozitați materiale combustibile în zona aparatelor de gătit!
Incendiu la un apartament din municipiul Focșani

Un moment de neatenție și nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor în locuințe au costat scump o familie din municipiul Focșani, care azi noapte și-a văzut bunurile cuprinse de flăcări.
O sticlă cu material combustibil depozitată în apropierea aragazului a căzut peste flacără în timp ce aparatul de gătit se afla în funcțiune, provocând un incendiu. Un bărbat aflat în interior s-a autoevacuat la timp.
Evenimentul a fost anunțat la numărul unic de urgență 112, în jurul orei 23:31. Imediat spre locul indicat s-au deplasat 2 autosepciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de descarcerare și 1 ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul de manifesta cu flacără deschisă și degajari mari de fum. Echipajele de stingere au acționat pentru localizarea incendiului și limitarea pagubelor.
În mai puțin de 20 de minute incendiul a fost lichidat. Cu toate că s-a acționat rapid, blocul aflându-se în apropierea subunității de pompieri, pe strada G. Coșbuc, în urma evenimentului au ars bunurile de uz casnic și gospodăresc aflate în bucărărie, pe o suprafață de aproximativ 30 mp. Din cauza fumului dens au fost afumați pereții și bunurile din interiorul apartamentului în suprafață de 80 mp. Totodată, flăcările au deteriorat izolația exterioară a apartamentului de deasupra, situat la etajul I, pe o suprafață de 5 mp.

***

Prevenirea incendiilor în gospodării

În activităţile casnice curente şi sezoniere pe care le desfăşuraţi în locuințe, gospodării şi anexele acestora, trebuie să ţineţi seama de câteva reguli de bază simple privind prevenirea şi stingerea incendiilor.
Multe dintre incendiile din locuinţe izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor la folosirea inadecvată a aparatelor de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului pentru o perioadă de timp. Aprinderea aragazului se realizează pe sistemul „gaz-pe-flacără”, adică se aprinde întâi chibritul, apoi se deschide butonul aragazului.

Pentru a preveni producerea incendiilor în bucătărie trebuie să respectaţi câteva reguli simple:
– Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate. După ce aţi terminat de gătit opriţi funcţionarea aragazului.
– Atunci când gătiţi, evitaţi să purtaţi haine sintetice largi (de exemplu, halate), deoarece acestea pot lua foc foarte uşor.
– Aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne în sobă peste foc.
– Curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturi de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea pot lua foc uşor.

 

Atenție! În bucătării este interzis:

●  să păstraţi lichide combustibile sau uşor inflamabile în apropierea aparatelor de gătit;
●  să păstraţi alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimentează aragazul (maşina de gătit);
● să utilizaţi la aparatele electrice de gătit cordoane de alimentare cu izolaţia străpunsă, improvizate sau cu ştechere defecte;
●  să lăsaţi maşinile de gătit în funcţiune nesupravegheate;
●  să lăsaţi cârpe, prosoape sau haine în apropierea maşinilor de gătit;
●  să turnaţi apă peste uleiul care a luat foc;
●  să folosiţi apă pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice deoarece există riscul să vă electrocutaţi. Dacă nu dispuneţi de un stingător cu pulbere atunci, după deconectarea aparatului de la reţeaua de alimentare cu energie electrică, utilizaţi un prosop ud sau o haină pentru înăbuşirea flăcării.

Dacă s-a intâmplat să produceţi un început de incendiu prin aprinderea uleiului dintr-o tigaie stingeţi flăcările acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului. Dacă nu reuşiţi să stingeţi incendiul, iar acesta se extinde, evacuaţi persoanele din casă, alertaţi vecinii şi apelaţi urgent serviciul 112.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?