Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605
Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605

Peste 2,7 milioane de lei pentru Biserica „Sf. Voievozi” Gugești, singurul obiectiv din Vrancea inclus în Ruta bisericilor de lemn și reabilitat cu fonduri prin PNRR

Parohia Gugești II a scos la licitație un contract de achiziție servicii de proiectare, inginerie și execuție lucrări de construcții și restaurare pentru restaurare Biserica de lemn „Sf. Voievozi”. Biserica a fost inclusă în Ruta bisericilor de lemn care îndeplinesc criteriile necesare în vederea promovării, respectiv restaurării cu fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind de altfel singurul obiectiv din Vrancea care a fost selectat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Biserica cu hramul „Sfinții Voievozi” datează din anul 1879 și este monument istoric din 1966. Investiția care urmează a fi realizată a fost estimată la o valoare de 2.707.802,88 lei, durata serviciilor de proiectare fiind de o lună de la emiterea ordinului de începere, iar durata maximă pentru executarea lucrărilor este de 14 luni.

Intervenția propusă contribuie la salvarea și păstrarea patrimoniului cultural național și a valorilor naționale și mondiale prezente și includerea lor într-un circuit turistic alături de celelalte obiective similare din județul Vrancea dar și din zona Moldovei. (…) Investiția va presupune o serie de intervenții absolut necesare asupra monumentului, unele directe, cu rol de asigurare a integrității și stabilității structurii, altele indirecte, cu rolul de a înlătura factorii care pun în pericol starea monumentului istoric. (…) Având în vedere starea de degradare a monumentului, necesitatea promovării investiției este justificată de necesitatea intervențiilor imediate pentru salvarea de la colaps a monumentului. Starea de afectare a stabilității și integrității monumentului, păstrarea monumentului istoric și a moștenirii culturale demonstrează necesitatea proiectului propus”, se explică în documentație.

Imobilul la care se face referire are o suprafață totală de 2.789 metri pătrați, respectiv terenul și două corpuri de clădire – biserica, în suprafață de 77 mp, și clopotnița, de 24 mp. Tot în documentație se citează din înscrisurile parohiei, respectiv că „cei care au făcut posibilă construcția au fost Preotul Niță Cosma, Dascălul Stoica Chiriță, Constantin Stavarache, Ilie Toia, Ene a Măriuței, Ghinea Comănici, Vasile Bercaru, Lemnaru Ion Gîrneață ș.a. Biserica este construită din lemn, este acoperită cu tablă, este vopsită simplu cu o nuanță brun-roșcată, iar pereții interiori sunt acoperiți cu pânză de in pe care este realizată pictura. Are forma unei corăbii (…). La intrarea în biserică se pot observa două icoane: Sf. Petru în stânga și Sf. Pavel în dreapta, iar deasupra ușii: „Sf. Voievozi”. În interior, desupra ușii, există inscripția ctitorilor alături de cuvintele: „Această biserică s-a făcut prin stăruința dumnealor” – Moise Marin 1879. În anul 1966 biserica și clopotnița au fost revopsite în exterior, iar acoperișurile au fost reparate. În decursul anilor, cele două construcții au fost reparate, pictura spălată (…)”, se detaliază în acte, cu mențiunea că, începând cu anii 90, biserica adăpostește racla cu Sf. Moaște ale Sf. MC Haralambie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?