Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Bârfa în sat, motiv de bătaie; un bărbat și o femeie, condamnați după un scandal cu o vecină

Doi concubini din Ploscuțeni au fost condamnați la plata unor amenzi penale în urma unui conflict avut cu o vecină, pe care o bănuiau că ar fi lansat bârfe prin sat, referitoare la anumite… infidelități. Incidentul, vechi din iunie 2018, a fost soluționat definitiv abia zilele trecute, dat fiind că, inițial, s-a considerat că unele dintre acuzațiile aduse de procurori nu erau tocmai dovedite. Ancheta a demarat după ce chiar partea vătămată a sunat la poliție pentru a reclama că doi vecini au intrat în curtea locuinţei sale, au lovit-o cu pumnii şi au tras-o de păr, ulterior aceasta prezentând şi un certificat medico-legal din care rezultă că avusese nevoie de 1-2 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Din ce explicase femeia, la data incidentului fusese strigată la poartă de vecinii săi pentru a lămuri nişte probleme, iar discuţia a degenerat, astfel că s-a retras în curte, unde a fost agresată.

Cele relatate de femeie au fost susținute nu doar de familia acesteia, ci și de alți vecini, însă inculpații nu au recunoscut. Abia în instanță cei doi și-au nuanțat declarațiile, bărbatul explicând că nu a intrat în curtea locuinţei persoanei vătămate și nici nu a lovit-o, ba chiar concubina sa era cea înjurată și jignită, pe considerentul că ar fi infidelă, astfel că el doar intervenise între cele două femei pentru a mai calma situația. Aceasta a și fost de fapt sămânța de scandal, faptul că partea vătămată scosese vorbe prin sat legate de presupusele infidelități ale inculpatei, astfel că aceasta ajunsese să fie bârfită.

Pe de altă parte, inculpata a arătat că într-adevăr fusese un incident mai violent, în sensul că se trăseseră reciproc de păr, în stradă. Inițial, instanța de fond a considerat că nu ar exista suficiente probe din care să reiasă că și inculpatul a lovit partea vătămată sau că cei doi ar fi dat buzna în curtea părții vătămate, astfel că inculpatul a fost achitat pentru lovire și pentru violare de domiciliu, însă inculpata a fost găsită vinovată de lovire. Și, dat fiind că partea vătămată voia să fie despăgubită cu 10.000 lei, instanța a dispus ca inculpata să fie cea care să îi achite… 1.000 lei daune morale.

În apel, opinia instanței a fost că evenimentele s-au desfășurat cum a descris situația partea vătămată, mai puțin agresiunea exercitată de inculpat, astfel că ambii inculpați au fost condamnați: „Desfiinţează în parte sentinţa apelată, doar în ceea ce priveşte latura penală și, în rejudecare: 1. Înlătură soluţia de achitare a inculpatului (…) pentru violare de domiciliu, (…) condamnă pe inculpatul (…) la o pedeapsă de 2.400 lei amendă penală (…). 2. Înlătură soluţia de achitare a inculpatei (…) pentru violare de domiciliu, (…) condamnă pe inculpata (…) la o pedeapsă de 1.200 lei amendă penală (…), condamnă pe inculpata (…) la o pedeapsă de 1.800 lei amendă penală pentru lovirea sau alte violenţe, (…) contopeşte cele două pedepse cu amendă penală aplicate inculpatei (…), adăugând la pedeapsa cea mai grea, de 1.800 lei, un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă (400 lei), urmând ca inculpata să fie condamnată la pedeapsa amenzii penale rezultante de 2.200 lei (220 zile/amendă X 10 lei/zi). Respinge cererea inculpaţilor (…) de obligare a persoanei vătămate (…) la plata cheltuielilor de judecată reprezentând onorariu de avocat. (…) obligă pe inculpatul (…) la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat (urmărire penală şi cercetare judecătorească la instanţa de fond). Definitivă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?