Ediția: Duminică 21 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Duminică 21 aprilie 2024 Nr. 6608

FOTO! Aproape 50 de hectare afectate într-o singură zi în Vrancea, în urma a CINCI incendii de vegetație!

În această perioadă, la nivelul județului Vrancea, pe fondul acțiunilor de igienizare derulate de cetățeni în scopul pregătirii terenurilor pentru lucrările agricole de primăvară, zilnic se produc incendii de vegetație generate, în mare parte, de utilizarea focului deschis în spații deschise.

Astfel, marți, 14 martie a.c., pompierii militari au fost solicitați pentru localizarea şi lichidarea a 5 incendii de vegetație uscată care au afectat o suprafață de aproape 50 ha.

Cele mai mari suprafețe afectate de incendii au fost în comuna Dumitrești 37 hectare; în comuna Țifești (sat Oleșești) 10 hectare și în comuna Negrilești 1 hectar.

La Dumitrești s-a intervenit pentru stingerea a 3 incendii de vegetație. Primul incendiu a fost semnalat în jurul orei 13:35, în satul Dumitreștii-Față. Pompierii militari au intervenit cu 1 autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Punctului de Lucru Dumbrăveni. În urma evenimentului au ars 15 ha vegetație uscată și litieră. Totodată, flăcările au afectat 30 mp dintr-o locuință dezafectată. În jurul orei 16:40, a fost anunțat cel de-al doilea incendiu, în localitatea Tinoasa. Având în vedere suprafața mare pe care se manifesta incendiul, circa 20 ha, pentru gestionarea situației de urgență au fost mobilizate echipaje din cadrul Punctului de Lucru Dumbrăveni, Detașamentului de Pompieri Focșani și Detașamentului Râmnicu Sărat (I.S.U.Buzău). Totodată, în cooperare au acționat pompierii voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dumitrești și ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Chiojdeni, cu 1 autospecială de stingere.

Două ore mai târziu, respectiv în jurul orei 18:35, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Dumbrăveni au fost solicitați din nou să intervină în localitatea Tinoasa pentru lichidarea unui incendiu care a distrus 2 ha de litieră de pădure. Deoarece condițiile meteorologice au fost nefavorabile, din cauza manifestării vântului puternic, pompierii au asigurat zona până în această dimineață.

În acest context, facem apel către cetățeni să renunțe la curățarea terenurilor prin utilizarea focului deschis și arderea resturilor vegetale! ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ! dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
Conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, care prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU Vrancea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?