Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO! Primăria Focșani, în incapacitate de plată din cauza refuzului PNL&USR de a vota bugetul

Un nou blocaj la Primăria Focșani, în urma refuzului repetat al consilierilor majoritari PNL&USR de a vota proiectul de buget. Primarul Cristi Valentin Misăilă a susținut o conferință de presă pentru a explica situația în care se află municipalitatea, în condițiile în care cel mai probabil suntem singurul municipiu reședință de județ care nu are aprobat un buget. Aceasta în condițiile în care ieri, înainte de ședința Consiliului Local Focșani, majoritarii s-au prefăcut interesați în a propune amendamente, pentru ca „pe live” pur și simplu să „pice” proiectul. Cristi Misăilă a explicat în cadrul conferinței de presă și de ce sunt atât de încrâncenați majoritarii, totul fiind legat de anumite nemulțumiri pe care le au aceștia vizavi de Administrația Piețelor.

„Suntem în imposibilitatea de a mai încasa cotele defalcate și impozitele pe venit de la Finanțe, pentru că nu avem un buget aprobat. Și «trăim» doar din ceea ce încasăm zilnic la ghișee și prin viramentele făcute de agenții economici sau persoanele fizice care apelează la această formă de plată. De o lună, de când s-a publicat proiectul de buget, nu am primit absolut niciun amendament, cu excepția celor discutate ieri în cadrul Comisiei de specialitate. Vor să îl pună în dificultate pe Misăilă și îi pun pe focșăneni, nu pe mine. Eu sunt vremelnic în această funcție”, a explicat primarul. Acesta a arătat că, în lipsa unui buget aprobat, pe lângă faptul că nu există posibilitatea ca municipalitatea să își achite obligațiile, nici proiectele de investiții nu pot fi duse mai departe. Numai la acest moment sunt datorii la contribuțiile la salarii, la utilități, alimente, medicamente, măturat stradal, pază, burse elevi, competiții sportive, compensația la transport public șamd, adică peste 4 milioane de lei. Însă acum trebuie plătite salariile, iar bani nu sunt. „Unii confundă majoritatea cu legalitatea”, a avertizat primarul.

De altfel, directorul economic din cadrul primăriei, Carmen Grosu, a explicat la rândul său că „nu există buget, nu există fond de rezervă. În proiectul de buget pe 2023 este stipulat un fond de rezervă de 1 milion de lei. Nefiind aprobat bugetul, nu putem apela la acest fond de rezervă, care există pe hârtie. Până la aprobarea bugetului putem efectua plăți în limita încasărilor din impozite și taxe locale. Este o medie zilnică de 200.000 de lei. Cu titlu de exemplu, fondul de salarii, pe 7 martie, este de 6,4 milioane de lei. Nefiind aprobat bugetul, din aceste încasări din impozite și taxe am acoperit drepturile asistenților personali, indemnizațiile persoanelor cu handicap, bursele elevilor precum și drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale din venituri proprii. La momentul actual nu mai avem din ce.
Dimineață, în conturile primăriei erau 300.000 de lei, din care ar trebui să finanțăm toate cheltuielile primăriei și unităților subordonate. Inclusiv unitățile de învățământ, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială. Situația datoriilor este într-o continuă dinamică. Mâine probabil ajungem la 5 milioane de lei, poimâine la 6 milioane. Pe măsură ce timpul curge, curg si facturile. Deja suntem în incapacitate de plată. Ca să asigurăm stopajul la sursă pentru asistenții personali am cumulat încasările pe o săptămână. Mai avem de plătit stopajul la sursă pentru salariații Poliției Locale. Dar pe lângă acestea, curg facturile, sunt servicii publice de interes general care trebuie asigurate din bugetul municipiului, din impozite și taxe locale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?