Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Tarife și taxe mai mari la salubrizare, în Focșani; o taxă va trebui plătită și de persoanele fără contract

Tarifele pentru serviciile de salubrizare din Focșani ar urma să fie majorate conform noilor norme impuse de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. Prin Ordinul 640 din 2022 al ANRSC, a fost modificată modalitatea de stabilire a tarifelor și taxelor de salubrizare folosite de operatorii de salubrizare din țară. Noile norme impun evidențierea distinctă a tarifelor pentru salubrizare la care se adaugă cele pentru depozitare, economia circulară, colectarea și transportul deșeurilor reciclabile și chiria europubelelor.

În documentația transmisă de Salubrizare și Servicii Publice Focșani se arată că în tarifele propuse pentru 2023 trebuie să se țină cont de majorarea salariului minim pe economie dar și de cheltuielile mai mari cu depozitarea la groapa de gunoi de la Tracon și cele cu carburantul utilizat de camioane.

Tariful total propus pentru beneficiarii casnici din mun. Focșani va fi în anul 2023 de 17,18 lei/pers/lună fără TVA (11,99 lei/pers/lună pentru deșeuri menajere reziduale + 2,65 lei/pers/lună cost depozitare Tracon + 1,33 lei/pers./lună contribuția pentru economia circulară + 1,44 lei/pers./lună pentru deșeuri menajere reciclabile)”, se arată în propunere.

Prețul final, inclusiv TVA, va fi de 20,44 lei/lună/persoană, mai mare cu aproape patru lei față de tarifele actuale. În cazul societăților comerciale, tariful propus pentru 2023 este de 192,75 lei/mc fără TVA și 229, 37 lei/mc/lună cu TVA, cu 25% mai mare decât tarifele actuale. Propunerea de majorare a tarifelor va fi discutată în Consiliul Local Focșani iar un vot negativ va trebui justificat de către autoritatea deliberativă.

Documentația transmisă de SSP Focșani urmează să fie verificată și de ANRSC, care va stabili dacă sunt respectate toate condițiile impuse prin Ordinul 640 din 2022. De exemplu, ANRSC a prevăzut că „nu se calculează și nu se aprobă tarifele distincte pentru utilizatori pentru gestionarea fracțiunilor de deșeuri municipale colectate separat, operatorii având obligația să evidențieze separat pe factura emisă utilizatorilor contravaloarea fiecărei activități componente a serviciului de salubrizare, corespunzător tarifelor aprobate, contravaloarea cheltuielilor cu contribuția pentru economia circulară, corespunzător indicatorilor de performanță ai activităților desfășurate de operatori, inclusiv valoarea reducerii facturii la utilizatorii casnici care colectează separat deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă”.

De asemenea, pentru taxa de salubrizare care trebuie plătită de persoanele care nu au contract cu Salubrizare și Servicii Publice Focșani, noile norme prevăd o limită maximă, care nu trebuie fundamentată ci trebuie stabilită prin hotărâre de Consiliu Local. Valoarea maximă ar putea fi de 61 de lei/persoană. „Autoritatea deliberativă a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale are obligația să instituie și să aprobe o taxă de salubrizare pentru utilizatorii care beneficiază individual de prestarea serviciului de salubrizare fără contract încheiat cu operatorul, de până la 3 ori mai mare decât nivelul rezultat din însumarea tarifelor distincte pentru activitățile desfășurate de operatori pentru gestionarea fracțiilor de deșeuri municipale colectate separat, exprimate în lei/persoană/lună pentru utilizatorii casnici, respectiv în lei/mc pentru utilizatorii non-casnici”, se arată în Ordinul 640 al ANRSC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?