Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Un tânăr a furat bunuri de 15 mii lei din locuința verișoarei pentru a-și asigura „porția” de substanțe interzise

Un tânăr din Mărășești a fost condamnat pentru o serie de furturi comise chiar în dauna unei verișoare în urmă cu aproape doi ani, când a intrat în casa acesteia, luând diverse bunuri. Din ce s-a stabilit în timpul anchetei, tânărul, acum în vârstă de 19 ani, a sustras cam tot ce i-a picat la îndemână, de la obiecte de vestimentație la parfumuri, electrocasnice, bijuterii, dispozitive de îngrijire, veselă şi alte articole pentru bucătărie, dar și o trusă de scule. Culmea, inițial oamenii legii au fost sesizați chiar de tatăl inculpatului, dat fiind că acesta avea cheia de la casa persoanei vătămate, care era plecată în străinătate. Astfel, bărbatul anunțase că cineva luase din imobil o motocoasă care îi aparținea, în valoare de 300 lei. Ulterior, s-a constatat că și din casă lipseau diverse bunuri și, mergând pe fir, s-a ajuns ca suspect să fie tânărul, care este cunoscut ca având astfel de preocupări.

Proba care însă a dus la identificarea acestuia a fost o amprentă de pe fereastra pe care se intrase în casă, iar inculpatul a recunoscut de la început că el era hoțul, precizând că a intrat de două ori la locuinţa verişoarei sale, după ce în prealabil tatăl său i-a dat cheia de pentru a da mâncare câinelui din curte. Până să fie prins însă, acesta reușise să vândă o parte dintre bunuri, în timp ce unele obiecte, inclusiv parfumuri, i le-a dat cadou iubitei sale. Din ce s-a reținut în motivarea hotărârii de condamnare, potrivit rejust.ro, tânărul fusese scăpat de mult timp „din mână”, dat fiind că acesta „are un comportament infracțional structurat debutând în comiterea de fapte penale de la o vârstă mică, persistând în comiterea acestora, inclusiv de la membrii familiei. Implicarea sa în faptă s-a datorat pe de o parte supravegherii inadecvate și ineficiente din partea familiei, rezistenței scăzute la influențele anturajului, adicției de substanțe volatile, iar pe de altă parte obișnuinței de a obține venituri pentru satisfacerea nevoilor/ întreținerii adicției, în mod facil și conturarea unui tipar comportamental în acest sens”.

Chiar și așa, tânărul a mai primit o șansă de a se reabilita: „constată că infracțiunea de furt calificat urmărit la plângere prealabilă (…) ce face obiectul prezentei cauze, este concurentă cu infracțiunile de: furt calificat (…) pentru care inculpatului i s-a aplicat măsura educativă a supravegherii, pe o perioadă de 3 luni (…); de tâlhărie, (…) pentru care inculpatului i s-a aplicat măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ pe o perioadă de un an și 6 luni (…). (…) stabileşte și aplică inculpatului (…), cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat urmărit la plângere prealabilă, (…) măsura educativă a asistării zilnice, pe o perioadă de 6 luni, sub coordonarea Serviciului de probaţiune Vrancea. (…) pe durata executării măsurii educative impune inculpatului următoarele obligaţii: să urmeze un curs de pregătire școlară sau formare profesională; să se prezinte la Serviciul de probaţiune Vrancea la datele fixate de acesta. (…) admite acţiunea civilă promovată de partea civilă (…) şi va obliga inculpatul în solidar cu părţile responsabile civilmente (…) la plata sumei de 15.000 lei, cu titlu de prejudiciu material. (…) obligă inculpatul la plata sumei de 500 lei, în solidar cu părţile responsabile civilmente, cheltuieli judiciare către stat (din care 300 în cursul urmăririi penale)”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?