Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Penitenciarul Focșani: un deținut care vindea substanțe interzise a amenințat cu „20 de răngi în cap” un agent de poliţie penitenciară

Un fost deținut pus în libertate în vara anului 2021 are toate „șansele” să se întoarcă în spatele gratiilor, în urma unui scandal pe care l-a provocat în Penitenciarul Focșani când a amenințat un agent de poliție penitenciară că „îi va împrăștia creierii pe jos”. Incidentul a avut loc în contextul în care focșăneanul, acum în vârstă de 30 de ani, a dat cu ochii în curtea de plimbare de agentul care îi întocmise raport de incident pe motiv că distribuia substanţe interzise altor deţinuţi, ceea ce dusese schimbarea regimului de executare în închis şi apoi maximă siguranţă. Deținutul a trecut la ameninţări cu acte de violenţă şi cu moartea, spunându-i agentului „îţi f… 20 de răngi în cap de-ţi împrăştii creierii pe jos!” și „lasă că ies afară şi te prind, să vezi ce-ţi sparg capul cu ranga!”.

Chiar dacă în timpul anchetei restul deținuților care au asistat la scenă nu au dat declarații care să ajute, momentul a fost surprins de camerele de supraveghere, constatându-se că cei doi poartă o discuţie şi se poate observa cum deţinutul îi adresează reproşuri agentului de poliţie penitenciară, iar la un moment dat îşi trage brusc fesul de pe cap, practic îl aruncă pe spate, moment în care acesta cade în gulerul vestei, apoi se îndepărtează de lângă persoana vătămată.

De altfel, la primele audieri, deținutul a fost sincer și a recunoscut incidentul, cu explicația că a fost provocat de persoana vătămată, care i-a spus să intre mai repede în curtea de plimbare şi că i-au fost adresate cuvinte obscene, mai ales că era deja afectat de o veste tristă de acasă cu privire la starea precară de sănătate a mamei sale. Acesta a mai arătat că, în timp ce adresa înjurături şi ameninţări persoanei vătămate, după ce conflictul s-a amplificat, mai mulţi deţinuţi au încercat să-l liniştească şi să îl tragă înapoi. Între timp, cât a durat ancheta care să lămurească incidentul care avusese loc în aprilie 2020, focșăneanul a fost pus în libertate din pedeapsa de 3 ani pentru tâlhărie, iar ulterior a și părăsit țara. Cel puțin aceasta le-a spus oamenilor legii mama bărbatului, care știa despre fiul său că plecase la muncă în Franța.

Însă acest detaliu a fost unul care a fost luat în seamă de instanță, considerându-se că totul ducea la concluzia că în perioada deja executată în penitenciar, focșăneanul nu a învățat nimic. De aici și prima sentință, care a putut fi atacată cu apel: „(…) condamnă pe inculpatul (…), la o pedeapsă de 9 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de ultraj, (faptă comisă la data de 14.04.2020 în dauna persoanei vătămate …). (…) adaugă restul de 501 zile rămas neexecutat (la data comiterii faptei) din pedeapsa de 3 ani închisoare, la care inculpatul a fost condamnat prin sentinţa penală a Judecătoriei Focşani, definitivă prin neapelare la data de 13.03.2019, urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă rezultantă de 9 luni şi 501 zile închisoare. (…) deduce din pedeapsa aplicată durata executată de la data de 14.04.2020 la data de 27.08.2021, (…). (…) obligă inculpatul la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat (din care 300 lei cheltuieli judiciare din cursul urmăririi penale)”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?