Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Primarul Emil Tacu, achitat pentru abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu

Emil Tacu, primarul comunei Corbița, a fost achitat de instanța de fond în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu. Rechizitoriul a fost trimis în instanță în aprilie 2021, procurorii acuzându-i totodată în dosar și pe viceprimarul comunei și casierul din primărie.

În primăvara anului 2021, procurorii îl acuzau pe primarul Tacu că ar fi încredințat în mod direct o suprafaţă de pajişte, fără organizarea unei proceduri de licitaţie publică, faptă la care ar fi fost ajutat de viceprimar. Totodată, primarului i se imputase și că dispusese reținerea unor anumite sume de bani drept debite, fără a exista un titlu de creanţă fiscal şi a respecta normele Codului de procedură fiscală, chitanțele în cauză fiind emise de casierul primăriei. Faptele descrise în rechizitoriu aveau legătură cu evenimente din anii 2016, 2017 și 2018, judecătorii dispunând însă achitarea tuturor celor acuzați, pe considerentul că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege” și că „nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”.

„(…) dispune achitarea inculpatului TACU EMIL, pentru abuz în serviciu în formă continuată (4 acte materiale) – persoană vătămată (…). (…) dispune achitarea inculpatului TACU EMIL, pentru instigare la abuz în serviciu (persoană vătămată …). (…) dispune achitarea inculpatului OPREA FELIX, pentru abuz în serviciu în formă continuată (11 acte materiale) – persoană vătămată (…). (…) dispune achitarea inculpatului SPÂNU CONSTANTIN, pentru abuz în serviciu în formă continuată (15 acte materiale) – persoană vătămată (…). (…) respinge ca nefondată acţiunea civilă exercitată de către persoanele vătămate constituite parte civilă (…) din com. Corbiţa, sat Ţuţu, județul Vrancea. Ia act că persoanele vătămate constituite parte civilă au fost asistate de avocat ales. (…) obligă persoanele vătămate constituite parte civilă (…) la plata sumei de 3.500 lei către inculpatul Tacu Emil cu titlu de cheltuieli judiciare constând în onorariu avocat ales conform chitanțelor de la dosar. (…) obligă persoanele vătămate constituite parte civilă (…) la plata sumei de 3.500 lei către inculpatul Oprea Felix cu titlu de cheltuieli judiciare constând în onorariu avocat ales conform chitanțelor de la dosar. (…) cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului ca urmare a achitării inculpaţilor. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în soluția pronunțată la judecătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?