Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Cum poți utiliza jucăriile pentru a-i ajuta pe copii să se dezvolte și să învețe

Joaca este principala activitate care le permite bebelușilor să învețe să se miște, să comunice, să socializeze și să înțeleagă mediul în care trăiesc. Iar în prima lună de viață, bebelușul dumneavoastră va învăța prin interacțiunea cu dumneavoastră. Primul lucru pe care îl va învăța bebelușul tău este că tu îi îndeplinești nevoile. Astfel, atingerea ta, sunetul vocii tale și fața ta vor începe să însemne hrană, căldură și confort. Pe parcurs ce crește, bebelușul va trebui stimulat cu jucării copii, cum ar fi un joc cu bile sau cuburi.

Când este copilul meu pregătit să se joace și să învețe?

În prima lună de viață, nou-născutul își va petrece o mare parte din timp dormind sau ațipind. În săptămânile și lunile care urmează, bebelușul dumneavoastră va fi treaz și alert pentru perioade mai lungi de timp. Veți învăța să recunoașteți când bebelușul dumneavoastră este pregătit să învețe și să se joace cu jucării copii sau cu un joc cu bile, de exemplu.

 

Cum îmi pot ajuta nou-născutul să învețe?

În timp ce aveți grijă de nou-născutul dumneavoastră, vorbiți cu el, zâmbiți-i și interacționați cu el. Fiți atenți la el și răspundeți la semnalele pe care vi le dă. De exemplu, observați cum se mișcă bebelușul sau cum începe să scoată sunete atunci când vorbiți cu el. Vorbiți pe rând. În acest fel, bebelușul dumneavoastră va învăța să comunice.
În primele săptămâni de viață, puteți să-i prezentați bebelușului jucării copii simple, adecvate vârstei, concepute pentru a dezvolta diferite simțuri, cum ar fi văzul și auzul. Aceste jucării includ următoarele:
• zornăitoare
• jucării texturate
• jucării muzicale
• joc cu bile sau cuburi moi

Alegeți jucării copii cu culori și modele contrastante. Contrastele puternice (cum ar fi o jucărie roșie, neagră și albă), curbele și simetria stimulează vederea copilului în curs de dezvoltare. Pe măsură ce vederea bebelușilor se îmbunătățește și își controlează mai bine mișcările, aceștia vor interacționa din ce în ce mai mult cu mediul înconjurător.

 

Cum îmi pot ajuta nou-născutul să se joace?

Iată alte câteva idei pentru a încuraja învățarea și joaca pentru nou-născutul dumneavoastră:

• Zâmbiți, scoateți limba și faceți alte expresii faciale pentru ca nou-născutul dvs. să le studieze, să învețe și să le imite.

• Folosiți jucăria preferată a nou-născutului pentru a-i concentra atenția și a-i urmări privirea sau folosiți un zornăitor pe care să îl găsească.

• Atunci când este treaz, permiteți-i bebelușului să petreacă ceva timp pe burtică (întins pe burtă) pentru a-i întări gâtul și umerii. Supraveghează-ți întotdeauna bebelușul în timp ce stă întins pe burtică și ajută-l dacă devine obosit sau frustrat în această poziție. Nu așezați niciodată un bebeluș pe burtă; bebelușii trebuie să doarmă întotdeauna pe spate pentru a reduce riscul de sindromul morții subite a sugarului (SIDS).

• Vorbiți și citiți-i povești copilului dumneavoastră.

• Puneți muzică liniștită și țineți copilul în brațe, mișcându-vă ușor pe ritmul muzicii.

• Alegeți un cântec de leagăn sau un cântec liniștit și cântați-l des bebelușului dumneavoastră.

Familiaritatea sunetelor și a cuvintelor va avea un efect calmant asupra nou-născutului, în special atunci când este agitat sau supărat.

 

Alegeți jucării copii diferite pe măsură ce aceștia cresc

Copiii încetează să mai fie bebeluși și devin copii adevărați în al doilea an de viață. Primii lor pași șovăitori se transformă în mers încrezător și în încercări de cățărare.

 

Ce învață copilul meu mic?

Competențe lingvistice
Copiii de această vârstă fac progrese mari în înțelegerea limbajului și a modului de comunicare. În jurul vârstei de 15 luni, majoritatea spun primele cuvinte și arată cu degetul pentru a cere ceva sau pentru a cere ajutor. Ei pot urma instrucțiuni, fie că sunt date prin cuvinte sau prin gesturi. Până la 18 luni, aceștia urmează instrucțiuni cu un singur pas, fără gesturi.
În timpul celui de-al doilea an de viață, vocabularul crește lent în primele 6 luni și apoi se extinde rapid în ultimele 6 luni. Vocabularul crește de la unul sau două cuvinte la aproximativ 50. Copiii mici vor folosi mai multe gesturi, cum ar fi sărutul și salutul cu capul.
Copiii înțeleg mult mai mult decât pot exprima. Acest lucru poate fi frustrant pentru copilul dumneavoastră și poate provoca crize de furie.
Abilități motorii fine
Coordonarea mână-ochi și abilitățile motorii fine vor continua să se îmbunătățească. Cu un control sporit al degetelor și al mâinilor, copiii mici învață să mâzgălească și să încerce butoane, întrerupătoare și butoane. Alegeți cutii de activități și alte jucării copii adecvate vârstei lor, cum ar fi un joc cu bile sau jocuri de construit, pentru a le permite să exploreze.
Joacă
Când copilul dumneavoastră era bebeluș, se „juca” cu jucăriile sale scuturându-le, lovindu-le sau aruncându-le. Acum, copilul dumneavoastră încearcă să folosească corect obiectele, astfel încât este mai probabil să stivuiască blocuri, să asculte sau să vorbească la un telefon de jucărie sau să împingă o mașină de jucărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?