Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Contabilă în primărie, acuzată că și-a virat nelegal indemnizații de concedii

O femeie din Vrancea, în vârstă de peste 60 de ani, a fost condamnată cu repetiție pentru delapidare și fals, fapte comise pe când lucra la o primărie de comună din județ. În ultimul dosar în care a fost condamnată îi sunt imputate fapte din perioada 2018 – 2019, pe când era consilier superior responsabil al activităţii financiar-contabile din primărie. Concret, inculpata a fost trimisă în judecată pe motiv că, în patru rânduri, şi-ar fi virat şi încasat, în mod necuvenit, avansuri de concedii de odihnă, inserând în statele de plată date nereale. Ultima faptă ar data din august 2019, când şi-a plătit în numerar, în mod necuvenit, suma de 1.435 lei, reprezentând indemnizaţie netă de concediu de odihnă pentru 10 zile compensate la plată, la încetarea raportului de serviciu. La acel moment deja se derulau însă cercetări la parchet, după ce respectiva primărie făcuse plângere penală.

Ulterior, la aceasta s-a adăugat și o sesizare din partea Curții de Conturi, anume că inculpata efectuase plăţi de la cheltuielile de personal reprezentând sume calculate eronat în baza unor sentinţe judecătoreşti sau plăţi fără a avea la bază documente justificative. Câteva luni mai târziu, Curtea de Conturi constata că mai erau cazuri similare, iar primăria a făcut o altă sesizare. Pe parcursul cercetărilor, din suma totală de 4.946 lei pe care și-o plătise peste dreptul legal cuvenit, inculpata a restituit inițial 900 lei, ba chiar a recunoscut comiterea faptelor reţinute. Mai apoi, în decembrie 2021, a restituit primăriei și suma de 4.046 lei, încasată necuvenit în perioada 08.02.2018 – 12.08.2019, chiar dacă unitatea administrativ teritorială considera că prejudiciul produs era mult mai mare. Organele de anchetă au concluzionat însă că nu se poate stabili dincolo de orice îndoială existenţa şi/ sau întinderea prejudiciului rezultat, astfel că din totalul reclamat – 26.273 lei, inculpatei i s-a reţinut în sarcină doar un prejudiciu în cuantum de 4.946 lei.

Constată că infracţiunile de delapidare în formă continuată (4 acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată (4 acte materiale) pentru care inculpata (…) a fost dedusă judecăţii în prezenta cauză reprezintă acte materiale ale infracţiunilor de delapidare în formă continuată (49 de acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată (49 de acte materiale), pentru care a fost condamnată prin sentinţa penală (…) a Judecătoriei Focşani, definitivă prin neapelare la data de 05.01.2021. (…) condamnă pe inculpata (…), la următoarele pedepse: 2 ani şi 6 luni închisoare, (…) pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată (53 de acte materiale); 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată (53 de acte materiale). (…) contopeşte pedepsele cu închisoarea de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din cealaltă pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare (respectiv 6 luni închisoare), urmând ca inculpata să execute o pedeapsă totală de 3 ani închisoare.

(…) suspendă sub supraveghere executarea pedepsei cu închisoarea şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, (…) pe durata termenului de supraveghere inculpata va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria mun. Focşani – Cantina de Ajutor Social sau Primăria mun. Focşani – Adăposturile de zi şi noapte „Crucea Roşie” (entitatea şi tipul de activitate va fi decis de către consilierul de probaţiune).

Ia act că inculpata a achitat în totalitate prejudiciul cauzat părţii civile (…) prin actele materiale pentru care a fost dedusă judecăţii în prezenta cauză. (…) dispune desființarea înscrisurilor falsificate, total sau parţial, după cum urmează: înscrisul intitulat „Stat plata salarii septembrie 2018” – desfiinţare parţială, (…); înscrisul intitulat „Stat plata salarii octombrie 2018” – desfiinţare parţială, (…); înscrisul intitulat „Stat plata salarii iulie 2019” – desfiinţare totală, (…); înscrisul intitulat „Ordin de plată nr. 34 din data de 08.02.2018”, (…). Ia act că inculpata a avut asigurată asistenţa judiciară de avocat ales. (…) obligă inculpata la plata sumei de 600 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat (din care suma de 300 de lei reprezintă cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale). Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”, se arată în sentință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?