Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Spitalul Județean Focșani nu poate asigura gărzi la toate compartimentele funcționale

În cazul în care considerați că aveți o urgență medicală care nu poate fi rezolvată pe timpul zilei, trebuie să știți că o vizită nocturnă la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani ar putea să nu ducă la niciun rezultat, deoarece în unitatea medicală nu pot fi asigurate gărzi la toate compartimentele funcționale. De exemplu, la compartimentul oftalmologie, garda este cu chemare de la domiciliu, unde momentan un singur medic asigură garda, medic care este în concediu medical. Aici s-ar putea rezolva lipsa din ianuarie, când ar mai trebui să vină un doctor, însă sunt și alte compartimente ale Județeanului unde este aceeași situație. Astfel, se fac gărzi cu chemare de la domiciliu la ORL, în timp ce la dermatologie nu este gardă deloc, pe considerentul că, în general, nu sunt urgențe în acest domeniu, care să nu poată aștepta până ziua, situație care este întâlnită de altfel în mai toate spitalele.

Aceasta pentru că liniile de gardă sunt organizate în funcție de directivele de la Ministerul Sănătății, în funcție de paturile din fiecare spital, defalcate pe secții și compartimente. Astfel, spre exemplu, unde sunt compartimente cu număr de paturi mic, sub 10, legea spune că dacă se face gardă este doar cu chemare de la domiciliu. Iar aceste reguli diferă doar la spitalele universitare, după cum deducem dintr-un răspuns al reprezentanților spitalului, referitor la un caz recent. În perioada Crăciunului, un bărbat ar fi ajuns la Spitalul Județean Focșani cu „un corp străin în ochi” de la sudură, iar soția acestuia ne-a semnalat că „i s-a inflamat ochiul” și avea dureri, motiv pentru care s-au deplasat pentru a primi îngrijiri:

Răspunsul dumnealor a fost să mergem în alt județ deoarece nu au medic de gardă până pe 9 ianuarie sau să venim după sărbători. Am insistat totuși a doua zi la telefon primind ca răspuns să mă prezint în ziua următoare la policlinică dimineața. Am venit la policlinică și am primit același răspuns, toți medicii sunt în concediu până pe 9 ianuarie și nu îi poate deranja fiind sărbătorile. Văzând că nu se poate, am încercat să mergem la privat, dar cu sărbătorile și acolo am găsit închis în perioada asta. Întrebarea mea… cum e posibil să nu ți se acorde ajutor la spital? Soțul are deja 4 zile de când are acel corp străin în ochi și arată din ce în ce mai rău. La telefon unul din medici ne-a spus că nu trebuia nici măcar o zi să rămână cu acel corp străin în ochi, deoarece îi afectează vederea. Nu mai zic de faptul că nimeni nu a încercat să se uite măcar la ochiul lui. Mă întreb dacă era un caz și mai grav cum se proceda? Se aștepta să treacă sărbătorile și să vină 9 ianuarie pentru a prelua cazul?”.

Reprezentanții Spitalului Județean ne-au confirmat cazul, cu precizarea că „pacientul era din Tecuci, s-a dus la spitalul din Tecuci, dar nu aveau oftalmolog. A venit la noi la UPU, a fost informat că nu avem oftalmolog, dar s-au căutat soluții. S-a sunat la Galați, nici ei nu aveau oftalmolog de gardă, și urma să fie trimis cel mai probabil la un spital universitar care să aibă linie de gardă oftalmologie. Însă pacientul a semnat în foaia de observație și a preferat să plece pe cont propriu la București. În acest timp, amenința că este prieten cu prefectul de Galați”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?