Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Copii, nuielușa a fost inventată de părinți! Dar Sfântul Ierarh Nicolae a existat, iar preotul Boțan ne vorbește despre bunătatea și credința sfântului

Astăzi vorbim despre Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, cu preotul Aurel Boțan, protoiereu al Protoieriei Focșani I, și parohul Bisericii „Sfântul Nicolae‟ – Vechi din Focșani. Potrivit datelor istorice, Sfântul Nicolae s-ar fi născut în jurul anului 270 în cetatea numită Patara din provincia Lichia, adică în partea asiatică a Turciei de astăzi, „într-o familie de creștini cu o situație materială bună‟. „Sfântul Nicolae nu studiază la școlile teologice ale vremii, și nici la cele mai importante școli de atunci, însă primește o pregătire teologică creștinească încă din familie. Sfinții Părinți, cei care i-au alcătuit viața, au consemnat câteva minuni legate de primii ani de viață ai Sfântului Nicolae care ne-au arătat că încă din pruncie a fost ales de Dumnezeu ca să facă cinste bisericii din care făcea parte. Trecând timpul, Sfântul Nicolae este hirotonit preot, apoi ajunge ierarh al Lichiei. În perioada în care este ierarh, Sfântul Nicolae își arată în continuare dragostea, bunătatea, și blândețea. Aș putea spune despre Sfântul Ierarh Nicolae că este un chip perfect de creștin în care se împletesc bunătatea, blândețea și credința adevărată‟, spune pr. Aurel Boțan.

Cu toate că părinții Sfântului Nicolae mor când acesta avea o vârstă fragedă, Sfântul hotărâște să vândă averea părinților și să împartă totul săracilor. De altfel, pe tot parcursul vieții, Sfântul Nicolae nu a agonisit nimic pentru el, împărțind mereu din ceea ce avea sărmanilor.

Moș Nicolae este o legendă, „Sfântul Nicolae este o persoană istorică reală‟

În decursul anilor, legenda lui Moș Nicolae, care în noaptea de 5 spre 6 decembrie aduce cadouri în ghetuțele copiilor cuminți și nuielușe în ghetuțele copiilor obraznici, s-a înrădăcinat atât de bine, încât în prezent este destul de greu de demontat. Pr. Aurel Boțan este însă de părere că „oamenii trebuie să fie informați corect și să cunoască cine a fost Sfântul Nicolae. Iar asta pot face citind viața Sfântului și încercând să respecte cât mai mult din ceea ce a făcut Sfântul Nicolae‟. Cu alte cuvinte, Sfântul Ierarh Nicolae „este o persoană istorică, un ierarh și un sfânt al Bisericii care a avut o contribuție extraordinară în ceea ce privește viața bisericească. Nu trebuie confundat cu un personaj de legendă care nu a existat‟.

Preotul mai spune că Moș Nicolae, așa cum ni-l imaginam în copilărie, nu are o justificare, iar oamenii trebuie să înțeleagă faptul că cel care aduce daruri este Sfântul Nicolae. „Trebuie să facem această distincție și toată lumea să înțeleagă că nu vorbim de o legendă, vorbim de un fapt real. Găsim justificare pentru această tradiție de a oferi daruri, prin faptul că Sfântul Nicolae chiar era darnic și îi iubea pe copii, pe tineri și, în general, pe toți oamenii, oferindu-le daruri‟.

Ne aflăm în Postul Crăciunului, o perioadă în care aplecarea către faptele bune cunoaște o formă mult mai generoasă față de restul anului. Mitul conform căruia Moș Nicolae lasă o nuielușă copiilor neascultători nu are o explicație din punct de vedere bisericesc, tocmai pentru că Sfântul Nicolae a fost „unul dintre cei mai blânzi oameni care a trăit vreodată‟. Așadar, nuielușa a fost cumva inventată de părinți pentru a-i determina pe copii să fie ascultători.

Minunile Sfântului Nicolae

Viața Sfântului Nicolae este strâns legată de două dintre minunile pe care le-a săvârșit. „Conform tradiției, Sfântul Nicolae ajută trei fete care locuiau alături de tatăl lor și care aveau o situație materială destul de delicată. Pentru ca aceste fete să nu cadă în desfrânare, se spune că Sfântul Nicolae le ducea seara câte o pungă de galbeni la geam și astfel tatăl înțelege că nu trebuie să ducă mai departe gândul pe care l-a avut. O altă minune este legată de trei bărbați care se aflau în temniță fiind condamnați la moarte pe nedrept. Acești bărbați se roagă Sfântului Nicolae și acesta reușește să-i scape de moarte făcând demersurile la procuratură și chiar la Împăratul Constantin cel Mare‟, spune pr. Aurel Boțan.

Sfântul Ierarh Nicolae moare în jurul datei de 6 decembrie 340, moaștele sale fiind îngropate în Lichia, acolo unde rămân până la începutul mileniului al II-lea când au fost mutate la Bari – Italia, unde se găsesc și astăzi. O parte din mâna Sfântului Ierarh Nicolae se află la Biserica „Sfântul Gheorghe‟ din București, acolo unde credincioșii pot merge pentru a se ruga.

La noi în Focșani avem patru biserici, din totalul celor 35, închinate Sfântului Ierarh Nicolae. Niciun alt sfânt sau o altă sărbătoare nu mai are atâtea biserici aici în Focșani. Ca în fiecare an, sărbătoatea bisericii începe în ajun, pe 5 decembrie, la orele 17:00 când săvârșim Acatistele Sfântului Ierarh Nicolae și mai apoi Slujba Vecerniei Mari unită cu Litia. Marți, pe data de 6 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian va sluji liturghia arhierească la noi în biserică. Așadar, vă aștepăm pe toți‟, este invitația preotului Aurel Boțan.

Luna decembrie este cunoscută drept „luna cadourilor‟. Urmându-i exemplul Sfântului Nicolae, pr. Aurel Boțan ne îndeamnă să fim „blânzi, înțelepți și darnici pentru că, pe sfinți îi cinstim urmându-le exemplul‟.

Ghetuțe curate

În fiecare an, seara de 5 decembrie este aşteptată cu emoţie de toţi copiii. Ei îşi curăţă cizmele, le aşează aproape de uşă sau de fereastră, în aşteptarea lui Moş Nicolae. Conform tradiţiei, cei cuminţi primesc de la moş dulciuri, iar cei neascultători, o nuieluşă, scrie AGERPRES. Dar după cum am stabilit deja, totul e o legendă. De asemenea, există obiceiul să se pună în casă, într-un vas cu apă, crenguţe de pomi fructiferi, care să înflorească de Anul Nou. Crenguţa pomului care a înflorit anunţă o recoltă bună de fructe a acelui pom în noul an. În anumite zone rurale încă mai există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii să meargă în cete pentru a-şi alege gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi are diferite caracteristici, în funcţie de ţară. În Germania, imaginea lui Moş Nicolae este a unui bătrân ce poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moş Nicolae şi colindă la casele vecine, pentru a primi dulciuri. Copiii din Franţa lasă pentru Moş Nicolae un pahar cu vin, iar pentru măgăruşul lui, morcovi şi zahăr. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. În regiunile din estul Franţei, copiii ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), înveşmântat în negru.

Moş Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care-l ştiu ca pe un bătrân înveşmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici şi călătorind alături de Krampus, care ţine în mână o nuia destinată micuţilor care nu au fost cuminţi. Copiii din Italia aşează pe o farfurie, în seara de 5 decembrie, scrisorile în care-şi notează dorinţele, promiţându-i lui Moş Nicolae că vor fi cuminţi în anul care va veni. A doua zi, în locul scrisorilor, găsesc dulciurile lor preferate.

Monitorul de Vrancea urează tuturor celor care sărbătoresc astăzi ziua numelui, La mulți ani binecuvântați!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?