ULTIMA ORĂ! FOTO! Primarul Misăilă: Din Focșani, orașul Unirii, La mulți ani tuturor celor ce simt românește

0
2507

La mulți ani, români! 🇹🇩🇹🇩🇹🇩
La mulți ani, România! 🇹🇩🇹🇩🇹🇩

Din Focșani, Orașul Unirii, vreau să urez tuturor celor care simt românește ”La mulți ani” de Ziua Națională a României!

Pe 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia s-a săvârșit ceea ce a început pe 24 Ianuarie 1859 la Focșani! Căci după victoriile răsunătoare din Primul Război Mondial care au avut loc tot aici, pe plaiurile Vrancei, românii aveau să cunoască, la 1 Decembrie 1918, un moment de împlinire națională și statală – Unirea cea Mare!
Și pentru că acum 104 ani, pe data de 28 noiembrie 1918 reprezentanţii Bucovinei proclamau în Palatul Mitropolitan Unirea cu România, am adresat astăzi, de Ziua Națională a României, o scrisoare primarului din Cernăuți pentru a demara, împreună, procedurile de înfrățire a celor două orașe ale Unirii!

Iată mai jos textul acesteia:

Pornind de la realitatea că în Cernăuţi se afla cea mai importantă comunitate a românilor din Ucraina precum și sediul unor importante asociaţii ale românilor, care au lucrat cu perseverenţă în direcţia menţinerii identităţii culturale a românilor din Bucovina de Nord noi, reprezentanții Municipiului Focșani dorim să vă transmitem salutări cordiale.
Știți că, din perspectiva faptului că Focșani este un Oraș al Unirii, am derulat in ultimii ani proiecte prin care am încurajat interacțiunea cu copiii și tinerii din Cernăuți pentru promovarea valorilor culturale comune și încurajarea legăturilor cu comunitățile istorice româneşti din afara graniţelor. Pe de altă parte, de un an de zile trăim vremuri dificile și complicate, iar războiul nedrept al Federației Ruse împotriva Ucrainei este o realitate care nu poate fi neglijată.
Ne-am declarat susținerea pentru întreaga Ucraina, dar mai ales pentru frații români care trec prin clipe dificile și ne dorim să facem prin programele de sprijin în structuri de primire publice sau la persoane private, tot ce ne stă în putință ca refugiații să nu ajungă în situații intolerabile, care presupun pierderea drepturilor de bază, a protecției autorităților și chiar a propriei vieți.
Întrucât valorile și crezul care au condus la înfăptuirea actelor istorice ce au făcut ca atât Cernăuțiul, cât și Focșaniul să poarte titulatura de «Oraș al Unirii», nutrim speranța că veți fi de acord să demarăm procedurile necesare înfrățirii dintre orașele noastre. Am încredere că înfrățirea dintre Municipiul Focșani și Cernăuți va pune bazele unui parteneriat care să dea șansa etnicilor români din Cernăuți să poată vorbi limba strămoşilor lor şi să simtă că aparţin neamului românesc, oriunde s-ar afla în lume”.

Pe de altă parte, vreau să îi felicit pe toți elevii din cadrul Consiliului Local al Tinerilor Focșani pentru că au participat la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Naționale a României și au înălțat 104 baloane tricolore!
Le mulțumesc și focșănenilor care au participat în număr mare la ceremonialul militar!

Felicitări Garnizoanei Focșani pentru modul în care a organizat Ceremonialul Militar dar și defilarea celor 40 de utilaje aparținând MApN, MAI și Salvamont!
Felicitări Armatei Române, Jandarmeriei Române, Poliției Române, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” și Salvamont Vrancea pentru implicarea în defilarea de 1 Decembrie!

text și foto: Facebook/Cristi Valentin Misăilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here