Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Utilizarea în scop recreativ a gazului ilariant, în creştere în Europa (raport)

Utilizarea în scop recreativ a protoxidului de azot, mai bine cunoscut sub numele de „gaz ilariant‟, reprezintă „o preocupare tot mai mare pentru Europa‟, potrivit unui raport publicat luni de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), citat de AFP.Creşterea utilizării în scop recreativ a protoxidului de azot în unele părţi ale Europei este un motiv de îngrijorare‟, a comentat directorul Observatorului cu sediul la Lisabona, Alexis Goosdeel, citat într-un comunicat.Consumatorii consideră, în general, că inhalarea de protoxid de azot este sigură. Cu toate acestea, am constatat că un consum mai frecvent sau mai mare de gaz creşte riscul de vătămări grave, cum ar fi leziuni ale sistemului nervos‟, a precizat el.

Folosit în mod legal ca aditiv alimentar sau ca anestezic în medicină, protoxidul de azot utilizat în scop recreativ este „din ce în ce mai popular‟ datorită disponibilităţii şi preţului său scăzut.S-a dezvoltat un lanţ de aprovizionare profitabil şi în expansiune, cu magazine specializate pe internet care promovează direct gazul pentru uz recreaţional sau îl oferă sub pretextul că este folosit pentru a face frişcă‟, se arată în raport.

Numărul de intoxicaţii înregistrate de centrele de toxicologie este în uşoară creştere. În Franţa, de exemplu, au fost raportate 134 de cazuri în 2020, faţă de 10 în 2017.Prin urmare, este important să se evite normalizarea şi promovarea involuntară a consumului acestuia. Sunt necesare acţiuni specifice şi cercetări suplimentare pentru a îmbunătăţi înţelegerea riscurilor şi pentru a reduce daunele‟, a subliniat Alexis Goosdeel, directorul OEDT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?