Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Pe locul fostului bloc G2 din Bahne va fi construit un Centru Multifuncțional. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția acestuia

Primăria Focșani a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor în cadrul proiectului „Crearea unui Centru Multifuncțional pentru activități educative, culturale, recreative și sociale”, care este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală estimată este de 8.511.718,51 lei, prin contract urmând a fi elaborat proiectul tehnic, acoperită asistența tehnică din partea proiectantului, dar și execuţia tuturor lucrărilor identificate în studiul de fezabilitate. În licitație este enumerată și lista dotărilor minimale pentru investiție din punct de vedere arhitectural, respectiv două ascensoare între parter și etajul 2, ale căror uși vor permite accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii, scaune pentru sala de spectacole, scaune și mese pentru birouri; scaune pentru sala de instruire a adulților, scaune și mese pentru bibliotecă-mediatecă, rafturi pentru spațiile de depozitare, unitate, monitor și tastatură pentru fiecare post de lucru, video-proiector pentru toate sălile de activități, sală de instruire, bibliotecă, dar și aparate pentru locul de joacă.

Locuitorii din zonă se confruntă cu sărăcia și discriminarea

În caietul de sarcini se arată că în zona respectivă din Bahne locuiesc aproximativ 1.700 de persoane, 38% dintre acestea fiind copii, iar 14% vârstnici. Totodată, un alt procent al riveranilor de aici este cel de 15%, respectiv populația romă, minoritate care „se confruntă cu multiple probleme, cum ar fi sărăcia, lipsa educației, probleme de sănătate, lipsa actelor de proprietate și de aici a celor de identitate, lipsa locuințelor, lipsa locurilor de muncă, șomajul de lungă durată și discriminarea”. Și, cum totul pleacă de la educație, s-a considerat că ridicarea în zonă a centrului în discuție ar putea ajuta la schimbarea de mentalități sau a lucrurilor. „Situația romilor nu este cu mult diferită de a românilor afectați de sărăcia extremă din zonă, pentru că există și situații de acest fel, confruntându-se cu același tip de probleme. Imaginea zonei Bahne este în prezent una negativă, existând o lipsă de comunicare și relații cu locuitorii din zonele învecinate, cetățenii care locuiesc în această zonă fiind marginalizați și considerați o sursă generatoare de acte violente și comportament neadecvat. Ca atare, zona necesită intervenții integrate, imediate, în vederea rezolvării problemelor specifice și valorificare sustenabilă a potențialului de dezvoltare al comunității”, se mai explică în document.

Centrul Multifuncțional urmează a acoperi nevoia de activități educative, culturale, recreative și sociale, spațiul urmând a avea în același timp și un loc de joacă în suprafață de 168 mp și un spațiu verde, în suprafață de 505 mp. „Terenul pe care urmează să fie amplasat Centrul Multifuncțional este într-o zonă de blocuri foarte populată, fiind situat într-un cadru facil de comunicare cu celelalte zone ale cartierului, unde este necesară și oportună construirea Centrului, atât pentru desfășurarea unor activități educative, culturale, recreative și sociale, cât și pentru amenajarea unui loc de joacă pentru copii, a unui spațiu verde, cu adresabilitate populației adulte și copiilor din cartierul Bahne. Terenul intravilan, în suprafață de 2.100 mp, pe care se propune realizarea obiectivului de investiții, este proprietatea Municipiului Focșani și aparține domeniului privat făcând parte din categoria de folosință curți-construcții – suprafața de 1.994 mp și drum – suprafața de 106 mp și se supune reglementărilor fiscale corespunzătoare zonei B. Accesele existente sunt Aleea Căminului și aleile carosabile ce permit accesul auto în zona blocurilor”, se detaliază în documentație. La final, clădirea va avea 2 etaje, urmând a fi făcute accese distincte pentru public, Poliția Locală, birouri și spații tehnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?