Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Trenduri tehnologice în 2023: Utilizarea de superaplicaţii, metaverse şi sistemul imunitar digital (Gartner)

Sustenabilitate, metaverse sau sistemul imunitar digital reprezintă câteva dintre tendinţele tehnologice preconizate de către specialiştii Gartner pentru anul viitor, în cadrul raportului „Top Strategic Technology Trends for 2023”, publicat luni. Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte sustenabilitatea, directorii trebuie să investească mai mult în soluţii inovatoare care sunt concepute pentru a răspunde cererilor ESG.

Un al doilea trend al anului 2023 din punct de vedere tehnologic este un metaverse complet are să fie independent de dispozitiv şi să nu fie deţinut de către un singur furnizor. Pe acest segment, până în 2027, Gartner estimează că peste 40% dintre organizaţiile mari din întreaga lume vor folosi o combinaţie de Web3, cloud AR şi gemeni digitali în proiecte bazate pe metaverse care vizează creşterea veniturilor.

O altă tendinţă face referire la superaplicaţii cu propriul set de funcţionalităţi, ce se poate adresa terţilor pentru a dezvolta şi a publica propriile mini-aplicaţii. În următorii cinci ani, consultanţii Gartner estimează că peste 50% din populaţia globală va utiliza activ zilnic mai multe superaplicaţii. Sistemele adaptive de Inteligenţă Artificială (AI) reprezintă o tendinţă tehnologică în anul viitor cu scopul de a reinstrui în mod continuu modelele şi de a învăţa în mediile de dezvoltare şi în care rulează, pe baza unor date noi, pentru a se adapta rapid la schimbările induse de circumstanţele din lumea reală care nu au fost prevăzute sau disponibile în timpul dezvoltării iniţiale.

Conform raportului de specialitate, sistemul imunitar digital este un alt segment de viitor. Astfel, imunitatea digitală combină perspectivele bazate pe date despre evoluţia operaţiunilor, testarea automată şi extremă, rezolvarea automată a incidentelor, ingineria software în cadrul operaţiunilor IT şi securitatea în lanţul de aprovizionare a aplicaţiilor pentru a creşte rezistenţa şi stabilitatea sistemelor. Gartner preconizează că, până în 2025, organizaţiile care investesc în construirea imunităţii digitale vor reduce timpul de nefuncţionare a sistemelor lor cu până la 80%, iar acest lucru se traduce direct în venituri mai mari.

Totodată, ideea de observabilitate aplicată va reflecta artefactele digitizate, cum ar fi jurnalele, urmele, apelurile API, timpii de aşteptare, descărcările şi transferurile de fişiere, care apar atunci când orice parte interesată efectuează orice fel de acţiune.

Previziunile Gartner amintesc şi de managementul încrederii, riscurilor şi securităţii în inteligenţa artificială. „Un sondaj efectuat de Gartner în SUA, Marea Britanie şi Germania a constatat că 41% dintre organizaţii s-au confruntat cu o breşă de confidenţialitate sau cu un incident de securitate legat de inteligenţa artificială. Cu toate acestea, acelaşi sondaj a constatat că organizaţiile care au gestionat în mod activ riscurile, confidenţialitatea şi securitatea inteligenţei artificiale au obţinut rezultate îmbunătăţite ale proiectelor de AI. Mai multe dintre proiectele lor de AI au trecut în producţie de la statutul de proiect pilot şi au obţinut mai multă valoare de afaceri decât proiectele AI din organizaţii care nu gestionau în mod activ aceste funcţii”, se menţionează în raport.

În plus, în viziunea specialiştilor, organizaţiile trebuie să implementeze noi capabilităţi pentru a asigura fiabilitatea modelului, încrederea, securitatea şi protecţia datelor. Mai mult, platformele cloud specifice industriilor oferă o combinaţie de SaaS, platformă ca serviciu (PaaS) şi infrastructură ca serviciu (IaaS), oferind seturi de capabilităţi modulare specifice unei industrii pentru a sprijini cazuri specifice de utilizare din respectiva industrie. Până în 2027, Gartner estimează că peste 50% dintre companii vor folosi platformele cloud specifice industriilor pentru a-şi accelera iniţiativele de afaceri.

Topul tendinţelor tehnologice, întocmit de Gartner, continuă cu ingineria platformei – disciplina de construire şi operare a platformelor de dezvoltare interne de tip self-service pentru livrarea şi managementul ciclului de viaţă al aplicaţiilor software. Pentru acest segment, se estimează că 80% dintre organizaţiile de inginerie software vor înfiinţa echipe de platformă până în 2026, şi că 75% dintre acestea vor include portaluri de tip self-service pentru dezvoltatori.

Nu în ultimul rând, un trend important va fi punerea în valoare a tehnologiilor wireless pentru a satisface necesităţile tuturor mediilor, de la Wi-Fi la birou, prin intermediul serviciilor pentru dispozitive mobile, până la servicii de consum redus şi chiar conectivitate radio. În acest sens, Gartner preconizează că, până în 2025, şase din zece companii vor folosi, simultan, cinci sau mai multe tehnologii wireless. Gartner, Inc. (NYSE: IT) este o companie americană de consultanţă şi cercetare în IT, ce oferă o perspectivă obiectivă şi utilă pentru directori şi echipele lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?