Uciderea femeilor şi copiilor, în creştere accentuată în Africa de Sud; președintele țării consideră crimele drept „orori”

0
100

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a calificat marţi, la Johannesburg, drept ”orori” crimele împotriva femeilor din ţara sa, anunţând că acestea au crescut cu peste 50% de la începutul anului 2022, informează AFP. Potrivit preşedintelui, care a susţinut un discurs în cadrul unei conferinţe asupra violenţelor de gen la Johannesburg, Africa de Sud a înregistrat o creştere cu 52% a numărului de crime împotriva femeilor în timpul primelor trei luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. În timpul aceleiaşi perioade din 2022, uciderile de copii au crescut cu 46%.

Preşedintele Cyril Ramaphosa şi-a exprimat regretul că, în pofida eforturilor guvernului, violenţa împotriva femeilor şi copiilor atinge un nivel ridicat în Africa de Sud. „Nu trece o zi fără o ştire (…) despre o femeie sau un copil care au fost ucişi sau au fost supuşi unor violenţe oribile”, a declarat Ramaphosa. „Aceste orori sfidează înţelegerea (…) Ele povestesc o istorie profund deranjantă a societăţii noastre”, a adăugat el.

Africa de Sud a fost zguduită recent de o serie de crime oribile, printre care violul colectiv asupra a opt femei, în iulie, şi descoperirea câtorva trupuri – dintre care unele puteau fi ale unor lucrătoare din industria sexului – într-un imobil din Johannesburg, luna trecută. Cyril Ramaphosa a fost primit cu întrebări şi critici din partea apărătorilor drepturilor femeilor, dintre care unii acuză guvernul că nu a făcut destul. „Noi, în calitate de sud-africani, suntem capitala mondială a violului”, a declarat Lebogang Motau, de la ONG-ul Free World Initative.

Preşedintele sud-african a dat asigurări că guvernul a promulgat legi menite să protejeze mai bine femeile şi să-i aducă în faţa justiţiei pe agresori. El a subliniat de asemenea că executivul sus-african a alocat circa 21 de miliarde de ranzi (1,1 miliarde de euro) pentru emanciparea femeilor. Însă, potrivit datelor poliţiei, violurile şi agresiunile sexuale au crescut cu 13% în perioada 2021-2022, a remarcat Ramaphosa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here