Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

VIDEO: Cinci mașini la un loc de parcare, în Focșani. Câteva zeci de focșăneni au participat la dezbaterea publică organizată la primărie

Zeci de focșăneni au participat, ieri după amiază, la dezbaterea publică organizată de Primăria Focșani despre modificările regulamentului prin care sunt administrate locurile de parcare din municipiu. Discuțiile, care au durat două ore, s-au desfășurat în Sala de ședințe a Primăriei și au vizat atât locurile de parcare din municipiu dar și investițiile care sunt în derulare în Focșani, realizarea de piste de biciclete, eventualele majorări de taxe și impozite pentru 2023. Dezbaterile au fost conduse de primarul Cristi Misăilă care a preluat atât din întrebările puse de focșănenii prezenți în sală cât și din mesajele transmise în mediul online. În cadrul dezbaterii, primarul Misăilă a menționat că situația locurilor de parcare din municipiu este delicată deoarece este un număr foarte mare de autoturisme înmatriculate în Focșani, peste 51 mii și doar 11.400 locuri de parcare, adică un raport de cinci autoturisme la un loc de parcare. Practic, numărul locurilor de parcare de reședință este insuficient pentru a satisface toate solicitările proprietarilor de autovehicule.

În contextul lucrărilor de investiții care au loc în cartierul Bahne, primarul Misăilă a menționat că locuitorii din zonă nu vor avea atribuite locuri de parcare până când nu vor fi finalizate lucrările la toate parcările din cartier. În aceste condiții, locuitorii vor putea parca autoturismele la liber în aceste zone cu condiția să nu blocheze căile de acces și nici să nu parcheze pe spațiile verzi. Ulterior finalizării lucrărilor la locurile de parcare din Bahne, acestea vor fi trasate, renumerotate și atribuite locuitorilor. De asemenea, pentru focșănenii care au rămas fără locuri de parcare pe Bulevardul Independenței, în urma proiectului de resistematizare a municipiului, vor fi găsite pe străzile lăturalnice, care vor intra în reabilitare în cursul anului viitor.

Modificările la Regulamentul prin care sunt administrate locurile de parcare au fost inițiate în baza propunerilor înaintate de Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice, cea care administrează parcările de reședință și cele cu plată de pe raza municipiului. Una dintre modificări se referă la majorarea cu cota de TVA a tarifelor aplicate de DDSP atât pentru parcările de reședință cât și pentru cele cu plată deoarece instituția a devenit plătitoare de TVA. Altă modificare importantă este eliminarea restricției impuse prin Regulamentul din 2021 care prevedea că locurile din parcările de reședință sunt închiriate doar pentru auvehiculele înmatriculate în Focșani. Prin noul proiect se va impune doar ca autovehiculele să fie înmatriculate în România.

Iată câteva mesaje postate în timpul dezbaterii, pe pagina de Facebook a primarului Cristi Misăilă și pe cea a Primăriei:

„Cred că ar trebui ținut cont de ccetățenii în vârstă, care au nevoi (inclusiv de aprovizionare) cetățeni, care nu pot fi trimiși să circule cu bicicleta, iar pe vremurile acestea tulburi, nici măcar cu taxiul…și aceștia doresc un loc de parcare. După persoanele cu dizabilitati, poate că aceștia, ar trebui să aibă o oarecare intâietate, cu acordarea locurilor de parcare, în proximitatea domiciliului.”

„Veniți pe Aleea Echității să vedeți mașini aduse la vânzare și noi cei care avem o mașină nu avem unde parca! Ce putem face?”

„Puteți face parcări supraetajate/subterane conectate la câteva linii de transport. Și să încurajați transportul în comun prin diverse campanii. Bicicletele din parcul sud – deja una e pe pană la cât stau nefolosite. Și nici nu se poate închiria una!!”

„Conform regulamentului de funcționare parcări, un proprietar are drept de preemțiune. În acest moment ne este refuzat dreptul de a încheia un contract pe anul următor pentru că locul nostru a fost transformat în spațiu verde, nelegal!”

„În spatele blocurilor de pe Longinescu, zona statistică, sunt proprietari care au câte 3 mașini parcate pe locul care trebuie să fie spatiu verde și au și garaje! Șobolanii se plimbă liberi, iar gunoaiele se găsesc din belșug! Când preconizați că se vor demola aceste garaje și primăria amenajează parcări trasate și spațiu verde?”

„Da, avem piste pentru biciclete, dar biciciștii merg tot pe stradă cu bicicleta, mă refer în cartierul Mândrești, iar din Mândrești până în oraș aceste piste nu mai au continuitate.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?