Ediția: Vineri 21 iunie 2024. Nr. 6654
Ediția: Vineri 21 iunie 2024. Nr. 6654

Ford pleacă din Rusia, urmând exemplul altor constructori auto occidentali

Constructorul auto american Ford Motor Co. a anunţat miercuri că şi-a vândut participaţia de 49% pe care o deţinea la societatea mixtă Sollers Ford, ceea ce marchează finalizarea procesului de ieşire de pe piaţa din Rusia, transmite Bloomberg. Un purtător de cuvânt de la Ford a precizat că pachetul de 49% din acţiunile Sollers Ford va fi transferat în schimbul sumei de un euro dar grupul american va păstra opţiunea de a răscumpăra acţiunile în decurs de cinci ani, „dacă situaţia globală se va modifica”. Ford şi-a suspendat deja operaţiunile în Rusa, ca urmare a invadării Ucrainei. Decizia constructorului american de a pleca din Rusia urmează unor decizii similare anunţate de rivalii Toyota Motor Corp., Nissan Motor Co. şi Mercedes Benz AG.

Afacerile Ford din Rusia sunt mici şi au fost diminuate treptat pe parcursul ultimilor trei ani. Potrivit unor date oficiale, anul trecut pe piaţa din Rusia au fost vândute doar 22.000 de vehicule marca Ford, cifră care include şi automobilele marca Ford produse de companiile afiliate. În 2019, grupul american a informat că a decis să îşi închidă cele trei uzine din Rusia, retrăgându-se de pe o piaţă unde odată a fost pionier, în cadrul unui proces mai amplu de restructurare a operaţiunilor europene în pierdere. Acea decizie a fost luată în condiţiile în care încetinirea economică şi sancţiunile occidentale au înrăutăţit perspectivele pentru o piaţă pe care, odată, mulţi constructori o considerau crucială pentru planurile lor de creştere.

În luna martie, constructorul auto Ford a transferat proprietatea fabricii de la Craiova către partenerul său Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa, acest proces fiind condiţionat de aprobările autorităţilor relevante şi ca urmare a consultărilor. Ford şi Ford Otosan speră ca procesul de transfer al proprietăţii să fie finalizat în cel de-al treilea trimestru al anului 2022.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?