Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Suraia. Muzeu al Răchitei în fosta Școală Dimaci

În fosta Școală Dimaci vom amenaja un Muzeu al Răchitei! Au început deja lucrările pentru reabilitarea acestei clădiri ce era abandonată. Știm cu toții că cei mai pricepuți meșteri la împletitul răchitei au fost și sunt din Suraia. Un astfel de muzeu va fi reprezentativ pentru comunitatea noastră și chiar pentru județul Vrancea, fiind singurul cu acest specific. Muzeul va avea 5 săli, în prima dintre acestea vor fi expuse produse din răchită, apoi o altă încăpere va fi destinată istoriei deținuților politici și colectivizării, o sală reprezentativă pentru perioada anilor ’50-’70, cu tot ceea ce a însemnat ea război de țesut, sobă de lut, vase și haine tradiționale dar și o cameră pentru anii ’80-2000.

Vreau să mulțumesc familiilor din Suraia care încă mai împletesc răchită și care au dorit să doneze împletituri și unelte specifice pentru realizarea acestora dar și doamnei profesor Camelia Sandu care ne va sprijini în dotarea sălii dedicate Colectivizării.Este un pas important pentru noi, oamenii din Suraia, înființarea acestui Muzeu care va dăinui în timp și care ne va aminti de unde am plecat. Copiii, nepoții și strănepoții noștri trebuie să-și cunoască istoria, tradițiile și strămoșii.

Vă aștept pe toți să contribuiți la realizarea acestui obiectiv istoric, care tuturor ne va stârni nostalgii și amintiri plăcute.Termenul de execuție este de 4 luni iar la final clădirea va fi supravegheată video pentru a evita eventualele distrugeri. Știu că o parte din dumneavoastră ați fi dorit o altă destinație pentru această clădire, însă în urma evaluării ei de către specialiști s-a stabilit că nu poate găzdui o  grădiniță sau centru pentru bătrâni. Mai mult, în aceeași curte, fosta conducere a depus un proiect la CNI pentru construirea unui Cămin Cultural, ce nu mai poate fi modificat.

Tot timpul am fost aplecați către educație și viitorul copiilor din localitate. Astfel că, vom construi o grădiniță nouă, cu dotări la standarde europene în curtea fostei Grădinițe Dimaci.

Reabilitare imobil care a aparținut Școlii gimnaziale Dimaci pentru înființare Muzeul Satului; Executant SC Grafit Decor 2008 SRL; Ordin începere 12.09.2022;

Termen de execuție 4 luni.

Vă aștept să puneți cu toții o „cărămidă” la proiectul nostru de suflet ce va dăinui peste ani!

Sursa text și foto: Facebook/Primaria Comunei Suraia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?