Primăria Focșani demarează licitația pentru realizarea rețelei de gaze la Mândrești

0
458

Primăria Focșani pregătește caietele de sarcini pentru licitația la extinderea rețelei de gaze în cartierul Mândrești. Primarul Cristi Misăilă a anunțat că această investiție cuprinde două loturi de lucrări, respectiv extinderea rețelei de gaze și branșamentele la fiecare locuință. Municipalitatea a depus acest proiect pentru obținerea finanțării prin Programul Național Anghel Saligny și, în funcție de răspunsul primit de la București, se vor stabili lucrările care urmează să fie executate cu finanțare din bugetul local. „Acum se lucrează la caietele de sarcini pentru a scoate la licitație extinderea rețelei de gaze la Mândrești. Vor fi două loturi ale investiției, primul în care se va face extinderea de rețea și al doilea lot cu branșamente la fiecare locuință. Așteptăm răspunsul de la Ministerul Dezvoltării, referitor la finanțarea acestei investiții prin Programul Anghel Saligny, respectiv dacă va fi acordată sau nu finanțare pentru acest proiect. Dacă nu va fi aprobată finanțarea, atunci se va merge doar pe varianta extinderii rețelei de gaze la Mândrești”, a explicat primarul Cristi Misăilă. 

Proiectul are o valoare totală de 16,5 milioane lei, cu o sumă de 807 mii lei finanțată de la bugetul local și 237 mii lei de la Distrigaz. Valoarea estimată a lucrărilor a fost de 14.480 lei pentru fiecare gospodărie, reprezentând atât lucrările la rețeaua de distribuție cât și realizarea branșamentelor. Adică 2930 euro, mai puțin de jumătate decât valoarea maximă de 6400 euro prevăzută prin standardele de cost pentru acest tip de investiție prin programul național. Dacă nu va fi aprobată cererea de finanțare prin Programul Anghel Saligny, se va reveni la finanțarea din bugetul local și redimensionarea proiectului tehnic. 

Demarate în 2019, procedurile la această investiție au fost întârziate de modificările de legislație prin care operatorul de distribuție trebuia să asigure branșamentul gratuit la rețele dar și de lipsa licenței pentru acest cartier al municipiului. În final, anul acesta, investiția urma să fie scoasă la licitație însă a apărut oportunitatea finanțării prin programul „Anghel Saligny”. Dacă proiectul rețelei de gaze de la Mândrești va fi eligibil și va obține finanțarea necesară, ar fi realizată o economie de 10 milioane lei la bugetul local, bani care ar putea fi folosiți pentru alte investiții din muncipiu.

Foto cu rol de prezentare, sursa: Dmitriy – Pixabay 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here