Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

130 cicliști vor pedala eroic la cea de-a VIII-a ediție a turului „Mausolee pe bicicletă”

130 de bicicliști vor pedala, sâmbătă, la cea de-a VIII-a ediție a evenimentului ”Mausolee pe bicicletă”, turul ciclist care își propune să pună în valoare patrimoniul cultural al județului Vrancea. Evenimentul este organizat de Asociația Monumente în Vrancea în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Anul acesta au fost acceptați la eveniment 130 de cicliști din București, Bihor, Alba, Brașov, Vaslui, Galați, Bacău etc.. La ediția din acest an va participa Principele Nicolae al României, care va pedala alături de jurnalistul Lucian Mîndruță și Iulian Ene de la Asociația ”Adevărații VeloPrieteni”, prieteni vechi și ambasadori ai ”Mausolee pe bicicletă”. Ca și la ediția din 2021, „Mausolee pe bicicletă” a debutat cu o zi înainte, vineri 16 septembrie 2022, cu o vizită a Principelui Nicolae al României în satul Mărăști, sat reconstruit de Armata Română după Primul Război Mondial. Tot vineri, 16 septembrie, începând cu ora 19.00, în Piața Unirii din Focșani a avut loc un concert al copiilor din cadrul Corului Parohiei Irești, îndrumați de părintele Ionel Miron. Concertul a fost urmat de proiecția filmului ”Regele Mihai: Drumul către casă”.

Sâmbătă, cicliștii înscriși la tură vor pleca de la primele ore pe traseul de 156 kilometri pe care îl vor parcurge în aproximativ 10 ore. Prima pauză de hidratare din acest an va fi pe Dealul Sîrbi, la ”Domeniile Panciu” iar un moment deosebit va fi în Soveja, la Biserica Matei Basarab, unde violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor susține, sub titlul ”Harmonia Mundi”, un recital în cadrul unui proiect cultural dedicat împlinirii a 140 de ani de la nașterea uneia dintre personalitățile marcante ale istoriei contemporane românești: Nicolae Titulescu.
De asemenea, cicliștii vor descoperi și povestea baladei ”Miorița” culeasă de pașoptistul Alecu Russo, dar vor avea prilejul să guste și tradiționalele poale în brâu pregătite de femeile din sat. Ulterior, în jurul orei 16.00, plutonul de cicliști va ajunge la Arcul de Triumf din satul Mărăști unde va fi întâmpinat de Fanfara Garnizoanei Focșani, iar pe platoul din fața Mausoleul Mărăști va fi organizată o expoziție de tehnică militară. Voia bună va fi asigurată de artiștii Ansamblului Folcloric ”Țara Vrancei”, iar Primăria Răcoasa va găti pentru toți participanții un delicios gulaș, așa cum face an de an.
Oprirea finală va fi la Mausoleul Eroilor Mărășești, unde va fi realizată și o poză de grup. Ediția din 2022 este organizată de Asociația ”Monumente în Vrancea” sub egida visitvrancea.ro. Din acest motiv, toți particpanții la eveniment primesc în kit-ul de start un tricou de ciclism design ”Mausolee pe bicicletă” pe care este inscripționat și logo visitvrancea.ro.
În cadrul evenimentului au fost luate măsuri pentru ca tura să se desfășoare în cele mai bune condiții și din punct de vedere al siguranței cicliștilor. Poliția Română a delegat un număr de șapte persoane coordonate de comisarul șef Remus Gherasim Nica, comandantul IPJ Vrancea. De asemenea, Inspectoratul de Jandarmi Vrancea va avea  patru persoane care vor pedala pe traseu, pentru asigurarea măsurilor de ordine. Compania de securitate UMO Serv vine și în acest an la ”Mausolee pe bicicletă” cu un echipaj.
Evenimentul ”Mausolee pe bicicletă” are ca parteneri: Consiliul Județean Vrancea, Primăria Municipiului Focșani, Primăria Vidra, Primăria Vizantea Livezi, Primăria Soveja, Primăria Răcoasa, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny”, Garnizoana Focșani, Salvamont Vrancea, Muzeul Vrancei, Centrul Cultural Vrancea, Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei”, Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia”, Focșani, Ateneul Popular ”Maior Gh. Pastia”, Focșani și Asociația ”Tomiță Lazăr”. 

Sponsorii evenimentului sunt: Evergent Investments (sponsor platinum), Premium Porc Group, Crama Pandora, Ropharma, Traditii Vrancene, Ana Are, Branko – Coffee To Go, Buticul dulce, Aurora Odobești, UMO Serv, Caspro Publicitate, Hotel Kristal Focsani, Auto Tivoli, concesionar autorizat Peugeot și General Autocom Focșani.
Partener tehnic: Decathlon Focșani

„Via Muntenia”, proiectul unui drum turistic în podgoriile vrâncene

”Mausolee pe bicicletă” continuă și duminică, 18 septembrie 2022, când va fi lansat proiectul „Via Muntenia” în colaborare cu Primăria  Focșani, Centrul Cultural Vrancea și Asociația ”Drumuri printre Măguri” din Prahova, cea care are inițiativa realizării unui astfel de drum turistic. În proiecția Asociației ”Drumuri printre Măguri”, ”Borna de Hotar” din Focșani este punctul de plecare pe traseul ”Via Muntenia”, traseu care urmează să fie conturat, în Vrancea, până la finele anului 2022. „Profităm și de faptul că în Piața Unirii se desfășoară cea de-a doua ediție a evenimentului ”Turul Vrancei”, etapă de șosea în calendarul FRC și ne dăm întâlnire la ora 11.00, în Piața Unirii unde vom prezenta istoria ”Bornei de hotar” și apoi plecăm pe ”Via Muntenia”, pe Drumul Vinului din Podgoria Cotești către Primăria Cîrligele unde ne vom bucura de un obicei vechi al locului ”Meșteșugul Vinului”, conservat cu sfințenie de artiștii de la Ansamblul ”Țara Vrancei”. În centrul comunei Cîrligele, reprezentanții Primăriei, alături de Centrul Cultural Vrancea au pregătit alte momente inedite”, arată organizatorii evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?