Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

A fost aprobată lista exproprierilor pentru construcția Autostrăzii Buzău – Focşani

Lucrările la Autostrada Buzău – Focşani intră în linie dreaptă după ce a fost aprobat proiectul Hotărârii de Guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării. Proiectul de Hotărâre a fost discutat, ieri, în ședința de Guvern și prevede aprobarea amplasamentului acestei investiții în infrastructură și declanșarea procedurilor de expropriere pentru terenurilor care vor fi folosite pentru construcția autostrăzii. 

Sunt vizate terenuri aflate pe raza municipiului Buzău și a localităţilor Vadu Paşii, Cochirleanca, Ziduri, Râmnicelu, Valea Râmnicului și Râmnicu Sărat din județul Buzău și pe raza localităţilor Sihlea, Dumbrăveni, Gugeşti, Slobozia Ciorăşti, Milcovul, Răstoacă, Vânători, Odobeşti și municipiul Focşani din judeţul Vrancea. Valoarea exproprierilor a fost estimată la 35,5 milioane lei, banii fiind alocați în bugetul Ministerului Transporturilor pentru 2022. „Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Autostrada Buzău -Focşani”, este necesar a fi expropriată o suprafață de 11.431.437 mp , aferentă unui număr de 8.434 imobile proprietate privată. În acest sens, prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru un număr de 8.434 imobile având o suprafaţă totală de 11.431.437 mp”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ. 

Reamintim că, în Vrancea, cea mai mare sumă, aproape 1,5 milioane lei, o va primi Mihai Alexandru Ghyka ca despăgubiri pentru terenurile din intravilanul Focșaniului ce urmează să fie expropriate pentru construcția autostrăzii A7. Este vorba de terenuri situate la marginea municipiului, în zona rezidențială. O altă sumă mare, peste 870 mii lei, o va primi societatea SALF Focșani pentru suprafețele cu livadă și arabile pe care le deține în comuna Milcovul. Familia Valentin Moisă are evaluate despăgubiri de peste 250 mii lei pentru terenuri în comuna Vânători, unde se află și o platformă betonată. De asemenea, familia Martiș figurează pe listă cu peste 250 mii lei pentru mai multe loturi de teren, inclusiv livada din extravilanul Focșaniului. La Slobozia Ciorăști, Șoană Rodica Angela figurează cu 136 mii lei pentru un teren de 77 hectare din extravilan. Cu despăgubiri de aproximativ 140 mii lei figurează cu 2 terenuri în extravilanul Focșaniului, Constantin Sclavone. Familia Baniță este pe listă cu sume de aproximativ 200 mii lei pentru terenuri la Vânători. Și Tudorel Toader se află cu mai multe parcele pe această listă a exproprierilor. 

Sunt însă și proprietari care vor fi despăgubiți cu 1,39 lei sau 5,57 lei pentru câțiva metri pătrați. De asemenea, pe listă se află parohiile Voetin, Dumbrăveni, Oreavu. Pe lista proprietarilor care urmează să fie despăgubiți pentru terenuri se află atât persoane fizice cât și persoane juridice, respectiv firme din agricultură care dețin suprafațe de teren pe traseul viitoarei autostrăzi. Pe listă se află firme precum Agromec Sihlea, V&G Oil 2002, Comcereal dar și Terra Intermed. Cea din urmă va fi expropriată de 3,5 hectare pădure la Sihlea și va primi lemnul aferent acestei suprafețe. 

Au fost semnate primele contractele pentru loturile 1 și 4

Primele loturi ale autostrăzii Buzău -Focşani pe care vor începe lucrările sunt tronsonul 1 Buzău – Vadu Pașii și tronsonul 4 Mândrești Munteni – Focșani Nord. Contractele de finanțare pentru aceste tronsoane au fost semnate, la Focșani, de ministrul PSD al Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Lucrările vor fi executate de firmele deținute de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu și familia acestuia. Asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL a câștigat contractele pentru tronsoanele 1 și 4 din Autostrada Buzău – Focșani. Este vorba despre Tronsonul 1 Buzău – Vadu Pașii și Tronsonul 4 Mândrești Munteni – Focșani Nord. Tronsonul 4 (km 71+500 – km 82+440) Mândrești Munteni – Focșani Nord are 10,94 kilometri de autostradă și include nodul Focșani Nord care este prelungit cu aproape 4 km până în DN2D. Adică centura din zona de nord a municipiului prin care se va asigura legătura între DN2D, E85, Autostrada A7, DN 23, fără să mai fie nevoie ca vehiculele să traverseze Focșaniul. Durata de execuție a lucrărilor este 20 de luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?