Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

S-au certat în Piața Moldovei; unul a ajuns la spital, celălalt la tribunal, obligat să plătească daune de peste 7 mii lei

Un bărbat din Vrancea a fost obligat de instanța civilă să achite daune morale și materiale unei persoane pe care a agresat-o în urmă cu mai bine de 3 ani, în condițiile în care, din punct de vedere penal, a scăpat de orice răspundere. Un proces penal nu a mai avut loc, deoarece bărbatul lovit a solicitat prea târziu să se facă „lumină”, însă aceasta nu a însemnat că povestea s-a oprit la acel moment. Cauza penală a fost soluționată cu clasare, faţă de înregistrarea tardivă a plângerii penale, iar câteva luni mai târziu, cel care se considera parte vătămată a solicitat în instanță ca cel care îl lovise să fie obligat la plata a 60.000 de lei – daune morale, și 5.708,91 de lei – daune materiale, plus cheltuieli de judecată. În timpul procesului, bărbatul a mai scăzut din pretenții, însă chiar și așa, instanța a cenzurat suma solicitată drept daune morale.

Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 7.000 lei, cu tilu de daune morale, şi a sumei de 100 de lei cu titlu de daune materiale. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxa judiciară de timbru”, se arată în hotărâre, care a fost deja atacată cu apel de reclamant. Din ce se arăta în acțiune, totul a pornit de la un conflict din august 2019 care a avut loc în zona Piața Moldovei din Focșani, când, pe fondul unui schimb de replici verbale, reclamantul a fost împins de cel căruia i-a solicitat daune, a căzut pe spate și s-a lovit de caldarâmul de ciment în zona capului, unde a rămas inconștient pentru o perioadă. Bărbatul a fost ulterior preluat de o ambulanță și transportat la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, iar mai apoi transferat la Spitalul Județean Galați. În urma loviturii, reclamantul a suferit chiar o intervenție chirurgicală și, așa cum s-a reținut în motivarea instanței, s-a confuntat și cu alte probleme.

Potrivit concluziilor reținute prin Raportul de evaluare psihologică întocmit la data de 29.10.2019, reclamantul suferă de tulburare acută de stres posttraumatic, confuzie și dezorientare, prezintă tulburări de somn și imagini de tip flash-back având conținuturi referitoare la momentul traumatic. Reclamantul a rămas cu o teamă preponderentă de a se deplasa singur pe stradă, fiind dependent întotdeauna de o altă persoană pentru a îl însoți. De asemenea, relevantă este și vârsta înaintată a acestuia, care nu îi permite o recuperare rapidă și completă, orice vătămare sau leziune fiind de natură a genera diverse probleme ori complicații medicale”, se arată în motivarea preluată pe rejust.ro. Pe de altă parte, în instanță s-a punctat inclusiv că reclamantul a fost cel care a provocat conflictul, dar și că, „deşi a fost audiat a doua zi de la comiterea faptei, când se afla internat la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani și aducându-i-se la cunoștință prevederile legale și posibilitatea formulării unei plângeri penale, în prezența cadrelor medicale aflate în salon, acesta a declarat că «nu înțelege să formuleze această plângere»”.

În plus, în motivare s-a reținut că „reclamantul a prezentat în cererea introductivă trunchiat menţiunile certificatului medico-legal (…) – Completare la CML (…) nu există o legătură de cauzalitate între fapta pârâtului din 10.08.2019 şi leziunile decelate în 17.09.2019, care au condus la efectuarea intervenţiei chirurgicale de către reclamant în perioada 02.10.2019 – 11.10.2019 şi care au pus în primejdie viaţa reclamantului. Astfel, pârâtul nu poate răspunde pentru aceste consecinţe suferite de reclamant, nefiind urmările directe ale faptei pârâtului din 10.08.2019. Prin urmare, instanţa reţine doar consecinţele suferite de reclamant, consemnate în certificatul medico-legal din 21.08.2019, pentru care i s-au acordat reclamantului un număr de 25-30 de zile de îngrijiri medicale”.

Foto cu rol de prezentare, sursa: chatsworthconsulting.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?