Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Zilele Portului Popular Vrâncean

Consiliul Județean Vrancea organizează prin Muzeul Vrancei, în perioada 16-17 iulie 2022, a doua ediție a Zilelor Portului Popular Vrâncean. Ediția din acest an se desfășoară sub semnul unionismului, în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova, pentru a pune în valoare istoria, limba și tradițiile comune ale comunităților care trăiesc de o parte și de alta a Prutului. Manifestarea face parte din seria de evenimente de promovare a costumului popular vrâncean și de susținere a dosarului comun „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO.

Vor fi expuse: costume populare vrâncene; 300 de bete și brâie din patrimoniul Vrancei; cămăși vrâncene realizate de „Șezătoare” București, „Șezătoare” Focșani, „Șezătoare” Vidra, „Șezătoare” Jitia, „Șezătoare” Vintileasca și „Șezătoare” Soveja. Vor participa invitați de la „Șezătoare” Galați, „Poveștile iei” din Brăila, „Șezătoare” Basarabia, „Șezătoare” Cluj, „Șezătoare” Alba și membri ai fenomenului „Șezătoare” din Avrig și Bacău.

Iată programul:

Sâmbătă, 16 iulie

Ora 11:00 UNIVERSITATEA DIN FOCȘANI

Deschiderea oficială / Vernisarea expoziției

Lansare de carte: VARVARA BUZILĂ, Retorică vestimentară. Cămașa cu altiță. Prezintă: PETRU VICOL, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova și ANDREI PROHIN, secretarul științific al instituției

Ora 16:00 SECȚIA DE ETNOGRAFIE – PETREȘTI

Atelier de țesut bete și brâie

Coordonatori: MĂGDĂLINA MIRON și NELU DUMITRESCU

Moment folcloric vrâncean

Duminică, 17 iulie

PERIPLU ISIHAST ÎN ȚARA VRANCEI

ÎNTÂLNIRE CU ISTORIA VRANCEI ARHAICE

Ora 10:00 SCHITUL VALEA NEAGRĂ

Serviciu religios la Biserica Adormirea Maicii Domnului

Vizitarea Colecției „Preotul Maftei din Spinești”

Ora 12:00 NĂRUJA

Memento: 90 de ani de la ridicarea Crucii de piatră în 1932, închinate vrâncenilor care au dus „Marele proces al Vrancei”, la inițiativa notarului Simion Hârnea

Moment folcloric nărujean la Căminul Cultural „Popa Șerban”, îndrumător ADRIANA BRATIE

Vă așteptăm la Universitatea din Focșani, pe 16 și 17 iulie, între orele 10-18, să admirați costumele populare vrâncene! Intrarea gratuită.

COMUNICAT DE PRESĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?