Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Primarul Valerică Chitic urmează a fi pus în libertate!

Primarul Valerică Chitic, reținut în cursul nopții de marți în cadrul unui dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, va fi cel mai probabil pus în libertate. Astăzi, procurorii au solicitat arestarea preventivă a lui Valerică Chitic, căruia i-a fost adusă la cunoștință calitatea de inculpat după ce în dosar au fost audiate, ca suspecți, alte trei persoane. Numai că tribunalul nu s-a pronunțat pe solicitare, ci pe o excepție ridicată din oficiu: „Admite excepţia de necompetenţă materială a Tribunalului Vrancea şi în consecinţă: Declină competența în favoarea Judecătoriei Focşani. Trimite cauza pentru soluţionare la Judecătoria Focşani. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”.
La judecătorie însă discuțiile au fost făcute tot pe competență. Ulterior, instanța a considerat că la tribunal putea fi judecată cererea de arestare, având în vedere acuzațiile aduse primarului, astfel că aici s-a constatat conflictul negativ de competență. Urmarea este că dosarul va fi trimis la Curtea de Apel Galați, însă dat fiind că măsura preventivă expiră la ora 22.10, până se va judeca cererea, primarul va fi pus în libertate.

„Declinare de competenţă
Solutia pe scurt: Admite excepţia necompetenţei materiale a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Focşani, invocată din oficiu. (…) declină competenţa de soluţionare a propunerii de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, privind pe inculpatul CHITIC VALERICĂ DOREL, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane, instigare la abuz în serviciu, delapidare, instigare la fals intelectual, instigare la folosirea, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, constituirea unui grup infracțional organizat, în favoarea Tribunalului Vrancea. (…) constată ivit conflictul negativ de competență între Judecătoria Focşani și Tribunalul Vrancea şi dispune înaintarea dosarului la Curtea de Apel Galaţi – instanță ierarhic superioară comună, pentru pronunțarea regulatorului de competență”, se arată în minuta judecătoriei.

Ancheta în dosar a fost făcută publică marți, dat fiind că pe tot parcursul zilei au fost desfășurate percheziții în mai multe locații din oraș, inclusiv la primărie, de unde au fost ridicate documente. În paralel, au fost audiați mai mulți martori. Primarul a fost reținut marți noaptea, în urma audierilor. În cursul anchetei, atât primarul cât și ceilalți trei suspecți au uzat de dreptul la tăcere.
Faptele cercetate datează din perioada anilor 2021 – 2022, printre acestea numărându-se folosirea funcției pentru a favoriza alte persoane, abuz în serviciu, delapidare, instigare la fals intelectual, folosirea cu rea-credință de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu pentru a favoriza altă societate. În mare, ar fi vorba despre înființarea unei societăți care a câștigat un contract pentru livrarea mesei calde la școală, însă în realitate livra sendvișuri. Primarului i s-ar imputa că era cel care coordona societatea în cauză, care este deținută și administrată de o altă persoană. Totodată, se bănuiește că parte din angajații Primăriei Mărășești, precum și unele materiale din primărie erau folosite în interes personal.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?