Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605
Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605

DSP Vrancea caută asistenți; la concursul anterior, oamenii angajați în pandemie pe bază de dosar și carnet de partid, au picat pe capete

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a cam rămas fără personal, după ce instituția a comis „imprudența” de a le verifica cunoștințele celor angajați în perioada pandemiei, pe atunci strict în baza unui interviu. În urmă cu mai bine de doi ani, în instituțiile cheie, implicate în combaterea pandemiei de coronavirus, au început să tot poposească fel de fel de personaje, cele mai multe cu garanția că sunt credincioase crezului PNL-ist, însă cariera fulminantă li s-a cam sfârșit după ce posturile au fost scoase la concurs, pe bune. Într-adevăr, nici DSP Vrancea nu s-a omorât cu transparența, dat fiind că informațiile legate de respectivul concurs sunt ținute undeva bine păzite, însă prin târg se aude că e jale mare pentru cei care nu au promovat probele, unii promițând ferm că se vor lua de gât cu oricine, poate chiar în instanță, pentru a-și recăpăta locul de muncă.

Referitor la concurs a dat totuși câteva detalii directorul interimar al instituției – economistul Iuliana Mircea, într-un interviu acordat unui post de televiziune local. Potrivit acesteia, inițial au fost peste 60 de posturi ocupate, apoi din ele au mai fost tăiate până numărul a ajuns la aproape jumătate. Iar în urma probelor de concurs, abia 10 persoane au reușit să promoveze – 6 asistenți, doi chimiști cu studii superioare, o farmacistă și o îngrijitoare. Dacă nu s-a lipit prea multă teorie și nici practică, chit că au trecut doi ani de muncă „pe brânci” în instituție în cazul unora, banii câștigați au fost frumoși, a mai explicat directorul DSP Vrancea. „Am funcționat în condiții de avarie, în condițiile în care în 2001 am pierdut 50 de posturi. Deci din 2001 și până în 2020 am funcționat cu un număr de posturi normate de 86. Ele au fost ocupate în jur de 60, pentru că sunt posturi care nu prezintă interes. Sunt posturi de medici specialiști sau primari la inspecție, deci la controlul sănătate publică, unde salarizarea este sub cea din spitale. Iar medicii nu sunt atrași și, în afară de aceasta, nu pot practica altceva decât didactic. Pentru că nu au voie, fiind funcții publice.

În 2020, după ce a început pandemia, ni s-a suplimentat statul de funcții cu 69 de posturi pe perioadă determinată, după aceea au devenit 39. Au fost 29 ocupate, iar în urma examenului care s-a încheiat au luat doar 10 persoane. A fost un examen foarte corect și destul de dificil pentru unii. Nu știu cum au fost celelalte, acum a fost datoria mea să mă ocup de constituirea comisiei și de modul de derulare. Adică am chemat în comisie observatori de la Sanitas, și membri de la OAMR (Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – n.r.). (…) Au muncit foarte mult în timpul pandemiei, dar au și fost plătiți foarte bine. Noi le plăteam orele suplimentare dublu sau 75%. Sâmbetele și duminicile se plăteau dublu, iar în restul săptămânii cu un spor de 75%. Nu au făcut muncă voluntară sub nicio formă”, a explicat directorul DSP Vrancea.

Acum, au fost scoase la concurs din nou 9 posturi, însă potrivit aceleiași surse, mai urmează a fi scoase încă două posturi de asistent de laborator, cât de curând. Cert este că, prin ultimul concurs deja anunțat se încearcă ocuparea a două posturi de asistent medical debutant igienă și sănătate publică sau asistent medical debutant generalist, la Compartimentul de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile, Colectiv supraveghere epidemiologică, alertă epidemiologică, PNI, un post asistent medical debutant igienă și sănătate publică – la Compartimentul de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile, Colectiv infecții nasocomiale și boli transmisibile prioritare HIV, TBC, ITS, un post de asistent medical debutant generalist la Compartimentul de supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile, Colectiv infecții nasocomiale și boli transmisibile prioritare HIV, TBC, ITS, două posturi de asistent medical debutant igienă și sănătate publică, la Compartimentul de evaluare a factorilor de risc din mediul de viață – Colectiv igiena colectivităților de copii/ tineret, un post asistent medical principal igienă și sănătate publică la Compartimentul de evaluare a factorilor de risc din mediul de viață și muncă – Colectiv igiena mediului, programe de sănătate în relația cu mediul și statistică și două posturi de asistent medical laborator la Laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică-chimie sanitară și toxicologie.

Potrivit anunțului, dosarele se depun începând din data de 21 iunie, iar pe 6 iulie va fi afișat rezultatul selecției. După soluționarea eventualelor contestații, pe 13 iulie de la ora 10.00 se va desfășura proba scrisă. A doua probă, cea a interviului, este programată pentru 19 iulie, la ora 10.00, rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, urmând a fi afișate pe 25 iulie. „Actele se depun la Compartimentul RUNOS până la data de 04.07.2022. Dosarele de înscriere la concurs se depun la sediul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, Compartimentul RUNOS, camera 8, parter, între orele 8.30-16.00 luni- joi și 8.30-13.30 vineri. Relații suplimentare se pot obține la sediul Direcției de Sănătate Publică Vrancea din Focșani, B-dul Gării nr.14 – telefon.0237/225979 int. 306”, se arată în anunț.

Mai multe informații, pe site-ul dspvn.ro – https://bit.ly/3HxdPAA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?