Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Deputatul PSD Laurențiu Marin: Ajutor financiar pentru proprietarii de vii din Vrancea

Podgorenii vrânceni vor primi un ajutor de 1200 euro/hectar pentru strugurii de masă pe care îi vând în acest an. Deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu Marin a anunțat că guvernul a aprobat inițiativa ministrului Agriculturii pentru acordarea unui ajutor de minimis de 1200 euro/hectar pentru plantaţiile cu struguri de masă care au o suprafaţă de minimum 1.000 mp şi maximum 10 ha. Cererile de înscriere în acest program trebuie depuse la sediul Direcției pentru Agricultură Vrancea, iar termenul limită este 15 iulie. Plata ajutorului către fermieri se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Una dintre condiții este ca producția de struguri de masă obținută și vândută să fie de minim 6000 kg/ha.

Banii vor fi plătiți beneficiarilor într-o singură tranșă, în anul 2022. De exemplu, dacă un proprietar de vie are o suprafață de 1000 mp cu struguri de masă, atunci poate primi 120 euro dacă vinde minim 600 kg de struguri, adică 10% din producția minimă la hectar. Vânzarea strugurilor trebuie dovedită cu documente precum bonuri, facturi sau file din carnetul de comercializare. Introducerea acestei măsuri de sprijin îi avantajează în special pe producătorii din Vrancea, unde este cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă de vie, având un patrimoniu viticol de 27 mii hectare; practic, 11% din totalul terenului agricol al judeţului şi circa 10% din suprafaţa viticolă a României.

Vrancea este lider naţional atât ca suprafaţă cât şi sub aspectul producţiei de struguri. Doar la nivelul județului Vrancea sunt înregistrate peste 4800 hectare cultivate cu struguri de masă din cele peste 6100 hectare la nivel național. Îl felicit pe ministrul PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, pentru această măsură importantă pentru viticultorii vrânceni și nu numai, prin care se dorește susținerea producătorilor autohtoni. Acest ajutor de minimis este o gură de oxigen într-o perioadă economică dificilă pentru proprietarii de vii care se confruntă cu scumpiri la carburant și la substanțele de întreținere a viilor, a precizat deputatul PSD, Laurențiu Marin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?