Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Furnizorii de gaze anunță noi scumpiri

Prețul gazelor naturale furnizate de Engie a ajuns la 0,68 lei/ kWh, cu TVA și toate tarifele de distribuție și transport incluse. Furnizorul de gaze naturale a început să anunțe consumatorii cărora le expiră contractele despre noile tarife care vor fi valabile de la 1 iulie. Potrivit ofertei Engie, pentru un focșănean care avea un tarif de 0,189 lei/kWh, noul tarif va fi de trei ori mai mare, 0.532 fără TVA, respectiv 0.633 cu TVA, la care se adaugă tarifele de transport și distribuție. În final se ajunge la 0,68 lei/kWh. De remarcat că această ofertă se aplică doar pentru o perioadă de 9 luni, respectiv până în martie 2023. Exact perioada în care prețul este plafonat, după cum menționează Engie în comunicarea transmisă clienților. „Preţul final facturat al gazelor naturale pentru clienții casnici este plafonat la valoarea de maximum 0,31 lei/kWh în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, conform OUG nr. 27/2022, art.1 (2) lit.a). Acesta include componenta de achiziție, componenta de furnizare în valoare de 0,012 lei/kWh (reprezentând 3,8% din prețul final), tarife şi taxe, inclusiv TVA”, arată Engie. Asta înseamnă că, până în martie 2023, focșăneanul care plătea acum 0,189 lei/kWh, va achita în plus 0,12 lei/kWh. De exemplu, la o factură cu un consum lunar de 486 kWh acum se plătesc 109 lei. Pentru tariful plafonat la 0,31 lei înseamnă o factură de 150 lei iar pentru tariful întreg de 0,68 lei se ajunge la 330 lei.

Nu se știe ce se va întâmpla după 31 martie 2023, în contextul creșterilor prețurilor gazelor naturale din ultima perioadă. Această situație este menționată de Engie în informarea trimisă clienților. „Te asigurăm că pentru toate ofertele noastre depunem eforturi pentru a asigura prețuri și condiții avantajoase tuturor clienților noștri, indiferent de context. Astăzi, cu atât mai mult, în fața unor condiții extrem de dificile, facem tot posibilul să diminuăm efectul creșterilor de preț fără precedent și să găsim soluții, în primul rând responsabile şi prudente, care, mai presus de toate, să nu afecteze continuitatea alimentării cu gaze naturale a clienţilor noștri. Actualele prețuri de furnizare sunt puternic influențate de volatilitatea extremă și de creșterea prețurilor gazelor naturale, pe fondul incertitudinilor create de contextul actual al pieței”, se arată în informarea Engie.

Clienții Engie care au primit informarea sunt atenționați că, dacă nu denunță contractul în termen de 30 zile de la data notificării, se consideră că noile tarife sunt acceptate în mod tacit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?