Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Bani pentru buna funcționare a sistemului Antigrindină Moldova 2 Vrancea

Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea continuă procedurile necesare pentru buna funcționare a sistemului de intervenție. Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a prezentat pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) un Acord – cadru de prestări servicii privind Exploatarea operațională și/sau de cercetare în vederea omologării, a Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea precum și monitorizarea și paza a 20 Puncte de lansare în perioada 15.05.2022 – 14.05.2024.

Acordul cadru este încheiat cu societatea Interventii Active în Atmosferă, iar valoarea totală a achiziției este de peste 55 de milioane de lei, plus TVA. „Intervenţiile active în atmosferă reprezintă ansamblul activităţilor de modificare artificială a vremii prin mijloace specifice. Activităţile de intervenţii active în atmosferă sunt complexe, având caracter de cercetare şi de protecţie operaţională la dezastrele provocate de fenomenele meteorologice periculoase sau dăunătoare, în contextul modificărilor climatice mondiale“, se arată în prezentarea pe scurt a acestui acord.

Proiectul sistemului antigrindină cuprinde 12 puncte de lansare în Vrancea și 8 în Galați. Punctele de lansare a rachetelor antigrindină din Vrancea se află la Sihlea, Milcovul, Bordeasca Veche, Vulturu, Panciu, Bolotești, Varnița, Țifești, Ruginești, Vîrteșcoiu, Urechești și Vânători. Prin intermediul celor 12 puncte de lansare sunt protejate peste 150 mii hectare numai la nivelul județului Vrancea.

Conform Programului Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor, până în 2024 vor fi înființate două unități pentru creșterea și uniformizarea precipitațiilor și pentru combaterea secetei în Moldova și Muntenia. Combaterea grindinei poate fi realizată și cu generatoare terestre pentru combaterea căderilor de grindină, o alternativă la tehnologiile de însămânțare a norilor bazate pe rachete și pe tehnologiile avioanelor, care pot fi folosite de fermieri pentru suprafețe de 80-100 hectare. De asemenea, în Dobrogea și Bărăgan, combaterea căderilor de grindină se va realiza cu ajutorul aviației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?