Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

GALERIE FOTO: Tineri cu care ne mândrim. Cuzista Bianca Bucur, Premiul Special la Olimpiada națională „Lectura ca abilitate de viață‟

La cei 18 ani ai săi, Bianca Elena Bucur intră în categoria oamenilor cu care Focșaniul se mândrește. Elevă în clasa a XI-a la specializarea Științe Sociale și vicepreședinte la Consiliul Școlar al Elevilor din cadrul Colegiului Național „Al. I. Cuza‟ (CNAIC) Focșani, adolescenta a participat la începutul lunii mai la Olimpiada Națională de Lectură „Lectura ca abilitate de viață‟, unde a obținut Premiul Special pentru originalitatea discursului metatextual. Am stat de vorbă cu Bianca Bucur pentru a afla mai multe despre viața ei, dar și despre experiența pe care a avut-o în cadrul acestei olimpiade școlare.

Povestește că a avut parte de o copilărie plină de cărți, „aveam cărți inclusiv în baie și în bucătărie‟. „Am stat destul de mult la țară, la bunicii mei de la Gugești. Am avut o copilărie tipică pe care puțini o mai prind acum. Înainte să se refacă satul și să fie modern, erau străzi cu pietre, iar când ne adunam, eram peste 30 de copii pe stradă. Primul telefon l-am avut abia în clasa I, pentru că mă duceam singură la școală și trebuia să traversez jumătate de oraș, iar părinții voiau să mai știe de mine din când în când‟, spune Bianca Bucur.

Are acasă „o bibliotecă întreagă de culegeri‟ pentru că mama ei este profesoară de matematică la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu‟ Focșani. Dragostea față de lectură i-a fost insuflată atât de mamă, cât și de tatăl care, deși „de profesie este economist, la suflet este filosof și umanist‟.

Elevă a CNAIC încă din gimnaziu, Bianca Bucur spune că „era natural să continui tot aici liceul. La «Cuza» este spiritul umanist mai bine definit. Suntem foarte buni și pe partea de Robotică, și pe parte de chimie. Aș putea spune chiar că suntem top la nivel de județ. Aici este un mediu foarte prietenos și, în timp, liceul a devenit a doua mea casă și locul în care m-am dezvoltat foarte mult‟. Dacă la începutul liceului își dorea să urmeze Facultatea de Drept, pe măsură ce și-a descoperit aptitudinile, a realizat că „partea de comunicare ar îmbina mai bine lucrurile la care mă pricep. Dacă aș alege Dreptul, nu cred că aș putea să apăr orice tip de om, mai ales dacă știu că este vinovat. Aș fi fost prea empatică și subiectivă. Acum, prima variantă este SNSPA, mai precis Facultatea de Comunicare și Relații Publice. Nu mi-ar plăcea să plec definitiv într-o altă țară, însă, mi-aș dori să urmez un master la Milano, tot pe parte de publicitate‟.

 

Premiul special obținut la Olimpiada națională de Lectură, „o surpriză plăcută”

Timp de aproximativ o lună și jumătate, tânăra s-a pregătit intens pentru Olimpiada Națională de Lectură „Lectura ca abilitate de viață‟ la care a reușit să se califice după ce la faza județeană a obținut 56 de puncte dintr-un maximum de 60. „Etapa națională a fost la București, în perioada 6-8 mai. Județul nostru a fost reprezentat de mine, pe nivelul clasei a XI-a și a XII-a, și de Ciobotaru Elena Alexandra, elevă în clasa a X-a la «Unirea». Județul nostru a fost cazat la Casa de oaspeți «Kogălniceanu» de la Facultatea de Drept. Deschiderea olimpiadei a fost pe 5 mai, la Palatul Parlamentului. Olimpiada a fost împărțită în două probe: scrisă și orală. Proba scrisă a durat undeva la 3 ore și am avut un text de 7 pagini de citit, și, ulterior, de răspuns la întrebări pe text; a trebuit să ne exprimăm opinia pe baza unui fragment citat și am avut de analizat o imagine. Proba orală, care a fost doar la faza națională, a constat într-o formă de debate, unde a trebuit să tragem la soți o moțiune din trei prezentate pe baza unei cărți citite anterior, și rolul de negator sau afirmator. Nivelul meu a avut «Ciuma» de Albert Camus. Timpul a fost relativ scurt, pentru că am avut 15 minute de vorbit împreună‟, spune Bianca Bucur.

Conștientă de faptul că va obține rezultate bune, Bianca Bucur spune că se aștepta la un premiu, dar nu la cel special. „Am primit Premiul Special pentru originalitatea discursului metatextual, o surpriză plăcută, pentru că, deși am avut un punctaj relativ ok, adică am obținut 53 de puncte la proba scrisă și 36 la proba orală, și mă așteptam la un premiu, nu știam că va fi acesta. A fost un fel de confirmare că ar trebui să merg pe partea aceasta de comunicare‟, spune Bianca Bucur.

Recunoscătoare pentru ajutorul acordat, eleva îi aduce ,,mii de mulțumiri doamnei profesor coordonator Norocea Ana-Maria pentru tot efortul depus alături de mine in pregătirea pentru etapa națională a olimpiadei. Cunoștințele dumneaei literare și culturale sunt uimitoare, iar eu mă simt onorată că o pot privi într-o ipostază de mentor”.

 

Profesoara Tamara Daniela Mocanca, inspector școlar limba și literatura română, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj despre rezultatul obținut de Bianca Bucur: „Etapa națională a acestei competiții s-a desfășurat la București, în perioada 6-8 mai, iar județul Vrancea a fost reprezentat de două eleve: Bucur Bianca-Elena, Colegiul Național «Al. I. Cuza», și Ciobotaru Elena-Alexandra, Colegiul Național «Unirea» din Focsani. Olimpiada se desfășoară pe două niveluri de învățare, potrivit competențelor de lectură și media dobândite de elevi în context formal sau nonformal și în acord cu practicile competiționale internaționale: nivelul 1 – clasele a IX-a și a X-a; nivelul 2 – clasele a XI-a și a XII-a. Concurenților li se evaluează competențele de lectură, constând în înțelegerea textelor ficționale, nonficționale și multimodale, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a utiliza competențele digitale și media, de a formula opinii, argumente și interpretări proprii în scris, în cadrul unei dezbateri. La nivelul 2, Bucur Bianca a obținut Premiu special pentru originalitatea discursului metatextual. Bianca este pregătită de doamna profesoară Norocea Ana-Maria. Felicitări!‟.

Vara asta am în plan să mă distrez!‟

După un an școlar destul de încărcat, în vacanța de vară care bate la ușă, Bianca Bucur și-a propus să se distreze și să călătorească. „Vara asta am în plan să mă distrez. Am multe plecări programate cu prietenii și, dacă tot am luat carnetul, îmi doresc să călătoresc foarte mult și să descopăr orașele României. Probabil, la cum mă cunosc, prin august mă va apuca panica și voi începe să învăț, având în vedere că la anul am Bac-ul‟, spune tânăra. În egală măsură, Bianca Bucur este pasionată și de scris. I-ar plăcea să publice la un moment dat o carte pentru că „scrisul este un fel de descărcare emoțională‟. În viitorul apropiat, tânăra speră că va reuși să urmeze și o a doua facultate, dorindu-și să aleagă specializarea engleză-italiană din cadrul Facultății de limbi străine pentru că „vreau să am și o meserie pe placul sufletului meu și să ajung să fac traduceri de texte epice‟.

În copilărie, din dorința de a o ajuta pe Bianca să-și descopere aptitudinile, părinții au dus-o la tenis, înot, dansuri sportive și chiar baschet. „În prezent, fac voluntariat și merg la sală. Până acum am fost voluntară la Boovie iar anul trecut am fost voluntară și la «Film pe pâine», doar că nu s-a mai putut ține din cauza unor probleme apărute pe parcurs. În clasa a VIII-a, am făcut parte din Consiliul Județean al Elevilor, unde ajutam pe partea de promovare, iar acum sunt vicepreședinte la Consiliul Școlar al Elevilor. Recent am avut un rol foarte important în organizarea Balului generațiilor, în sensul că eu am venit cu inițiativa, tema și planul de desfășurare. Având în vedere că timp de doi ani, la «Cuza» nu s-au mai organizat baluri, am vrut ca și cei de a IX-a și a X-a să aibă parte de un bal. L-am numit «Balul generațiilor», cu tematica «școala altfel», fiind o reinterpretare a materiilor‟, mai spune Bianca Bucur.

Ce i-ar spune Bianca Bucur din prezent celei de peste 10 ani?! „Să aibă aceeași atitudine ca cea de acum. Sper că voi fi la fel de băgăcioasă în toate proiectele, că voi fi puternică și că voi deveni cea mai bună pe postul meu‟. Noi o felicităm pentru rezultatul obținut la Olimpiada Națională de Lectură din acest an și-i dorim mult succes pe viitor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?