Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Primăria Focșani a cerut bani de la Ministerul Dezvoltării pentru reluarea furnizării apei calde de către ENET

Ședința Consiliului Local Focșani a fost devansată cu o zi pentru a fi discutat un proiect de hotărâre referitor la situația de la ENET. Anunțată inițial pentru marți, 17 mai, ședința a fost convocată, luni, 16 mai, cu un proiect suplimentar pe ordinea de zi, referitor la aprobarea acoperirii pierderilor induse de prestarea serviciului public de producere, transport, distribuție a energiei termice pentru populație în sistem centralizat din municipiul Focșani. De altfel, introducerea noului proiect inițiat de primarul Cristi Misăilă pe ordinea de zi anunțată deja a provocat o pauză de aproximativ 30 de minute după ora programată, pentru discuții în rândul consilierilor PNL care nu erau lămuriți dacă banii pentru ENET provin de la bugetul local sau de la bugetul de stat. În final, după toate lămuririle, consilierii au înțeles că banii se dau din bugetul local după ce sunt alocați de la bugetul de stat, iar proiectul de hotărâre a primit avizul comisiei de buget finanțe. Este vorba despre 5,6 milioane lei, solicitați Ministerului Dezvoltării.

Ședința a decurs fără dispute, semn că discuțiile au fost clare în cadrul comisiilor. Doar la proiectul suplimentar, referitor la ENET au fost câteva dezbateri. După ce a „navigat” pe telefon în căutare de idei și sfaturi, ceva discuții cu colega sa de perete și „bancă” din USR, viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu abia a așteptat să ridice un pic problema. Exact aceasta a fost exprimarea doamnei, anume că „a ridicat problema SC ENET de-a lungul timpului”. Ce problemă voia să ridice? Mai nimic nou față de elucubrațiile obișnuite, dar probabil doamna viceprimar era ușor nevorbită – ușor mai mult, am spune noi. Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a explicat că a făcut deja demersurile necesare pentru ca ministerul să aloce bani pentru acoperirea facturilor din martie. „Pierderile vin in datorii istorice, la care s-au calculat penalități de ANAF, Ministerul Mediului și alți furnizori. Valoarea totală a acestor penalități calculate se duc undeva la 29 de milioane de lei. Această societate a intrat în insolvență în 2019 la cererea noastră, când înregistra obligații restante inclusiv către bugetul local, cu toate că ne-am achitat toate obligațiile față de acest furnizor al apei calde și energiei termice. Noi am făcut toate demersurile posibile de a solicita sprijinul Ministerului Dezvoltării, dat fiind că știți foarte bine că în această perioadă prețurile la gazele naturale au crescut. Am avut și situații în care ENET a achiziționat de pe piața liberă gaze la un preț de 1.800 de lei pe megawatt, în contextul în care pentru populație a fost plafonat undeva la 320 de lei. Aproape de 6 ori mai scump a cumpărat ENET de pe piața liberă. Din cauza acestei situații nu au mai avut posibilitatea să achiziționeze printr-un contract pe perioadă determinată cantitățile de gaz natural necesar pentru producerea apei calde și a căldurii. Am obținut pentru luna februarie un sprijin din partea Ministerului Dezvoltării, iar astăzi (n.r. pe 16 mai) a fost depusă o nouă documentație pentru un sprijin și pentru luna martie. Așteptăm un răspuns din partea dumnealor. În funcție de acest răspuns, vom găsi soluții cu privire la furnizarea apei calde în Focșani, pentru abonații ENET”, a explicat edilul. 

Totodată, Cristi Misăilă a infirmat și cifrele expuse de Ana Maria Dimitriu atunci când „ridica problema”, cifre cine știe de pe unde și de la cine adunate: „Cât despre anumite date concrete, nu este vorba despre o pierdere de 600 de miliarde. Sub nicio formă. Conform bilanțului înregistrat la Administrația Finanțelor Publice de către ENET, pierderea a fost de 8 milioane 960 de mii de lei. Nu ar fi trebuit să existe aceste pierderi, dar creșterile la gazele naturale ne-au adus în această situație. În plus, și mecanismul prin care ANRE stabilește prețul de referință este din punctul meu de vedere întârziat. Niciodată nu se stabilește un preț real de producție al gigacaloriei, ei făcând raportări la prețurile pe două luni în urmă. De aceea ENET nu reușește să își recupereze integral costul de producție al gigacaloriei, cu toate subvențiile pe care noi le acordăm de la bugetul local, cu toate subvențiile care vin de la bugetul de stat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?