Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Plt. Adj. Marius Ghinea, șeful Postului de Jandarmi Montan Soveja

Astăzi vom afla povestea plutonierului adjutant Marius Ghinea, șeful Postului de Jandarmi Montan Soveja, un om a cărui dorință de a îmbrăca uniforma militară a apărut în urma unei întâmplări nefericite. În urmă cu 24 de ani, la Soveja s-a produs un incendiu în urma căruia au ars 30 de case, printre care și casa plt. adj. Marius Ghinea. Adolescentul de la vremea aceea și-a făcut în acel timp o promisiune, aceea că-și va da toată silința pentru a deveni pompier. Viața însă i-a purtat pașii în cariera de jandarm, iar astăzi, plt. adj. Marius Ghinea vorbește cu drag despre cariera care-i completează viața. „M-am născut și am copilărit la Soveja. Am avut parte de o copilărie minunată la țară, frumoasă, simplă și sănătoasă. După clasa a VIII-a am fost admis la Liceul Agricol nr. 5 Focșani, pe care l-am terminat în 2000, profil industria-alimentară. Pe atunci nu știam ce vreau să fac pe viitor, însă, când eram în clasa a X-a, un incendiu foarte mare a avut loc la Soveja. Au ars 30 de case, printre care și locuința mea. Au ars în totalitate. Această întâmplare m-a făcut să-mi aleg profesia de pompier. La un an după terminarea liceului, am satisfăcut stagiul miltiar la unitatea «Anghel Saligny» Focșani, timp de un an de zile. Tot stagiul militar l-am executat cu plăcere. Știind prin ce am trecut, puneam suflet la toate incendiile la care am participat. Nu-mi doresc să mai treacă nimeni prin ce am trecut eu‟, spune, vizibil emoționat, plt. adj. Marius Ghinea.

Când povestește despre incendiul în care și-a pierdut casa, plt. adj. Ghinea Marius este extrem de emoționat. „Incendiul a avut loc în ziua de 6 aprilie 1998. Nu se știe exact de la ce a pornit, însă flăcările s-au răspândit la 30 de case. În acea perioadă, fratele meu era militar în termen la pompieri, dar era la un alt incendiu la Adjudu Vechi. Când s-a întors la unitate, comandantul l-a chemat în birou, l-a pregătit puțin și i-a spus ulterior că-i arde locuința de la Soveja, întrebându-l totodată dacă vrea să participe la misiune. A ajuns la noi acasă în 2-3 ore. A fost foarte greu pentru el. Efectiv s-a dus totul, toată munca de-o viață a părinților noștri. Țin minte că duminică am plecat de acasă la liceu, iar luni am fost sunat și anunțat că locuința noastră nu mai este. Marele noroc a fost că s-a întâmplat pe timpul zilei și nu au fost victime, dar 30 de locuințe au fost rase efectiv, nu a mai rămas nimic. Eu am depășit mai ușor momentul, fiind copil, nu mi-am dat seama, dar părinții au lucrat o viață întreagă la casa aceea și în două ore au rămas fără nimic. Am fost ajutați de oameni, de instituțiile statului, s-a refăcut totul, dar munca părinților, s-a pierdut‟, mai spune plt. adj. Marius Ghinea.

De la pompier, la jandarm

După terminarea stagiului miltiar, plt. adj. Marius Ghinea și-ar fi dorit să rămână la ISU Vrancea, doar că „la vremea aceea nu erau scoase posturi la concurs‟. În octombrie 2002 însă, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea făcea angajări, așa că a participat la concurs. După ce a fost admis, vrânceanul a fost încadrat subofițer operativ la Detașamentul 4 Pază Conducte Petroliere Focșani, unde a activat timp de un an. Ulterior, s-a transferat la Postul de Jandarmi Montan Soveja unde activează și în prezent. „Prima dată, la Soveja, am fost încadrat subofițer operativ, iar funcția de șef de post o ocup din noiembrie 2019 în urma unui examen‟, spune acesta. Tânăr fiind, primele misiuni în calitate de jandarm i s-au părut dificile, însă cu ajutorul colegilor a reușit să depășească toate obstacolele. Cu toate că a devenit jandarm, instinctele de pompier ale plt. adj. Marius Ginea nu au dispărut. „În general, când sunt incendii în localitate, nu pot sta deoparte. Știind prin ce am trecut, primul lucru care-mi trece prin mitne este să ajut, atât cât pot, astfel încât nimeni să nu treacă prin ce am trecut eu și familia mea. Spre exemplu, în urmă cu 2-3 ani, eram în fața postului și am observat că hoarna de la o vecină a luat foc. Am intervenit imediat cu colegul, am limitat extinderea flăcărilor, am solicitat sprijinul colegilor de la ISU, dar, până la sosirea lor am reușit să sting focul‟, spune plt. adj. Marius Ghinea.

Este genul de om care nu se poate detașa cu totul de serviciu atunci când este în timpul liber și, ori de câte ori i s-a solicitat ajutorul, cu toate că ieșise din tură, a răspuns întotdeauna „prezent‟. „În urmă cu doi ani, eram în timpul liber și am fost anunțat că o persoană de sex masculin a sunat la 112, anunțând că s-a rătăcit între Rucăreni și Dragosloveni. Persoana fiind din Galați, avea o casă de vacanță la Soveja și, vrând să scurteze drumul spre casă, a intrat pe un râu. Era pe jos. La un moment dat, s-a dezorientat și s-a panicat. Din informațiile pe care le-a dat la 112, nu reieșea clar unde se află. Am reușit să iau legătura cu el și mi-am dat seama unde ar fi, iar în 15-20 de minute am reușit să-l găsesc. L-am ajutat să vină la drum unde era aștept de un echipaj SMURD, însă nu a fost nevoie de îngrijiri medicale‟, povestește plt. adj. Marius Ghinea.

Cele mai grele misiuni: „Moartea lui Andrei și avalanșa din 2018‟

Pentru un jandarm montan, „cele mai frumoase misiuni sunt acelea când mergem pe traseul turistic, stăm de vorbă cu oamenii și le oferim anumite informații cu privire la traseu‟. Însă, activitățile jandarmilor montani nu se rezumă doar la această activitate. Misiunile lor sunt cu mult mai complexe și copleșitoare emoțional, cel puțin pentru civili. Una dintre cele mai dificile misiuni la care a intervenit plt. adj. Marius Ghinea a avut loc pe 30 noiembrie 2009. „Două persoane care lucrau la o pensiune din Lepșa, fiind sărbătoare, au plecat în drumeție. La un moment dat, una dintre persoane s-a dezechilibrat și a căzut aproximativ 250 de metri în gol. S-a întâmplat în Lepșa, pe Piatra Ciutei. Telefon nu aveau și, la lăsarea serii, o persoană a observat că pe stâncă cineva face semn cu lanterna de la o brichetă. În acea zi eram liber, participam la aniversarea unei rude. M-au sunat colegii și m-au rugat să vin să-i ajut. Nu se punea problema să nu-i ajut. Am plecat imediat la fața locului și, odată ajuns, împreună cu colegii, am început urcarea către vârf. La jumătatea traseului am observat ceva roșu, nu știam ce. Ne-am întors și am descoperit cadavrul persoanei care a căzut în gol. Îmi aduc aminte că era un tânăr pe nume Andrei. Titlul care a apărut la vremea aceea în Monitorul de Vracea a fost «Andrei a murit de ziua lui». 

Văzând că nu avem ce face pentru el, am continuat urcarea către persoana în viață, care începuse să intre în panică. Când am ajuns la bărbatul din vârf, primul lucru care ne-a întrebat a fost: «L-ați găsit pe Andrei?». I-am răspuns că încă nu, pentru că, fiind în starea în care era, nu puteam să-i spunem că Andrei este mort. Alături de unul dintre colegi, am început deplasarea către bază unde ambulanța era pregătită să-l preia pe bărbatul găsit în viață. În acea seară, nu cred că a aflat că Andrei, colegul lui, a murit. Între timp, au ajuns și colegii de la IML care au ridicat trupul neînsuflețit al celuilalt bărbat‟, își amintește plt. adj. Marius Ghinea.

O altă misiune, la fel de dificilă, a avut loc în 2018, când, pe Cheile Tișiței, s-a produs o mică avalanșă, fenomen neobișnuit pentru zona montană din Vrancea. Când a fost anunțat prin telefon că în Lepșa s-a produs o avalanșă, lui plt. adj. Marius Ghinea nu i-a venit să creadă. „Mi s-a părut o glumă la început când am auzit de avalanșă pentru că în zona Vrancea nu prea sunt. Când am ajuns acolo, am aflat că 3 persoane, dintr-un grup de 29, au fost surprinse de avalanșă: două persoane nu au necesitat îngrijiri medicale, însă o a treia, o tânără de 37 de ani, a fost îngropată în zăpadă în albia râului și nu s-a reușit identificarea ei timp de câteva zeci de minute bune. La fața locului erau deja colegii de la Postul Montan Lepșa, angajații Salvamont Vrancea, reprezentanți ISU și poliție. 

Eu am fost cel care a găsit-o pe tânără. A fost un instinct să mă duc în locul acela. Pentru a ajunge la ea, am început căutările cu sonda de avalanșă, un dispozitiv de căutare în avalanșă. La un moment dat, am simțit un corp moale și am raportat că este posibil ca tânăra să fie în acea zonă. Am vrut să sper că este în viață, dar trecuse mai mult de o oră. După ce am scos-o de sub zăpadă, au fost efectuate manevre de resuscitare timp de o oră, dar fără răspuns‟, își amintește plt. adj. Marius Ghinea.

Șeful Postului de Jandarmi Montan Soveja atrage atenția asupra faptului că „muntele este nemilos‟, iar o bună echipare ne poate salva viața. Este important ca atunci când plecăm în drumeție să fim încălțați cu o pereche de bocanci adecvați unei astfel de activități, să avem cu noi o lanternă, un fluier, o pelerină de ploaie, o busolă sau o hartă a zonei, o haină de schimb, câteva gustări, apă și „ceva pentru aprins focul pentru că trebuie să luăm în calcul și imposibilitatea de a ne putea întoarce la locul de cazare sau mașină‟.

„Noi, jandarmii, suntem o familie‟

Principalele activități pe care le desfășoară jandarmii montani sunt: „patrulele pe trasee, misiunile în colaborare cu ISU Vrancea, patrulele mixte intracomunale pe care le facem împreună cu lucrători din cadrul Secției 10 Poliție Rurală Panciu, misiuni la târguri, manifestări religioase, misiuni în colaborare cu executorul judecătoresc‟. 

Cei care vor să devină jandarmi „trebuie să știe că noi, jandarmii, suntem o familie. Trebuie să facă lucrul acesta din plăcere, nu doar pentru remunerație. Dacă nu faci totul cu plăcere, nu dai randament. Când plecăm într-o misiune, plecăm la drum cu gândul să fim alături de om și să facem tot ce ne stă în putință pentru a ajuta. Din 2019, de când ocup funcția de șef de post, este mai multă răspundere, dar îmi place să cred că, în relația cu colegii, nu s-a schimbat nimic. În total suntem 6 lucrători la Soveja‟, spune plt. adj. Marius Ghinea.

În semn de recunoștință pentru profesionalismul de care a dat dovadă în anii de activitate, în 2018, plt. adj. Marius Ghinea a primit, din partea președintelui României, „Crucea Națională «Serviciul Credincios», Clasa a III-a, cu însemn pentru militari‟. Nu este însă singura distincție pe care a primit-o, pentru că, în același an, plt. adj. Marius Ghinea a primit Emblema de merit „Acțiuni umanitare‟ clasa a III-a pentru „merite deosebite pe timpul participării la intervenții în situații de urgență‟, iar în 2021, din partea colonelului Flaviu Chiscop, inspectorul șef al ISU Vrancea, a primit o diplomă de merit „în semn de apreciere și recunoștință pentru spiritul civic și implicarea de care a dat dovadă, în data de 6 mai 2020, la intervenția de stingere a unui incendiu la o locuință din comuna Soveja‟. 

Modest, plt. adj. Marius Ghinea spune că nu-i place să se laude cu aceste distincții pentru că „toate meritele acestea sunt și ale colegilor, și ale conducerii inspectoratului. Dacă la un moment dat s-a considerat că merit, pentru mine nu poate fi decât o bucurie și o satisfacție. Nu-mi place să ies doar eu în evidență, nu pot să-mi asum toate meritele‟.

Plt. adj. Marius Ghinea este tatăl unei fetițe de 9 ani care, spune jandarmul, „este totul pentru mine și ce fac, fac pentru ea‟. Deși mare parte din viață și-a petrecut-o la țară, înconjurat de munți, plt. adj. Marius Ghinea spune că nu s-ar plictisti o secundă pe munte: „Muntele este viața mea. Dacă nu aș fi nevoit, n-aș pleca niciodată de la Soveja. M-am obișnuit cu viața de acolo, este mult mai liniștită‟. Recunoscător pentru lecțiile învățate și pentru ajutorul primit în decursul anilor, plt. adj. Marius Ghinea le mulțumește „din tot sufletul‟ colegilor săi și speră ca și ei „să simtă că au avut un sprijin din partea mea. Să dea Domnul să o ținem tot așa până la final de carieră. Îmi doresc să fim sănătoși cu toții‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?