Ediția: Vineri 21 iunie 2024. Nr. 6654
Ediția: Vineri 21 iunie 2024. Nr. 6654

VIDEO și FOTO: 26 incendii din care 19 pentru stingerea vegetației uscate

În weekend-ul care tocmai a trecut, respectiv în perioada 18martie, ora 08:00 – 21 martie, ora 08:00, pompierii militari vrânceni au intervenit pentru stingerea a nu mai puțin de 26 de incendii,19 dintre acestea au fost pentru stingerea vegetației uscateiar 5 incendii au izbucnit din cauza utilizării focului deschis în spații deschise.

În urma acestor evenimente au rezultat pagube importante, astfel:

în data de 18.03.2022, în jurul orei 14:00, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale localitățilorReghiu și Odobești, au intervenit în comuna Reghiu pentrustingerea unui incendiu izbucnit din cauza utilizării focului deschisîn spații deschise. Deoarece până la sosirea forțelor de intervențiefocul a fost scăpat de sub control, flăcările au ars un adăpost de păsări, construit din lemn și acoperit cu plăci de azbociment șitablă, pe o suprafață de 15 mp, un beci construit din traverse de lemn, pe o suprafață de 10 mp și aproximativ 10 ha vegetațieuscată;

în data de 18.03.2022, în jurul orei 15:20, un echipaj din cadrul Stației de Pompieri Vidra a intervenit în comuna Vidra pentru stingerea unui incendiu izbucnit tot ca urmare a utilizăriifocului deschis în spații deschise, în urma căruia au ars 13 pomifructiferi, circa 50 ml dintr-un gard și aproximativ 6.000 mpvegetație uscată;

în data de 19.03.2022, în jurul orei 16:00, două echipaje din cadrul Stației de Pompieri Panciu, în colaborare cu pompieriivoluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Țifești,au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit în comunaȚifești. Din cauza depozitării cenușei și jarului în apropiereamaterialelor combustibile au ars: 200 mp din acoperișul unei anexeși a unui garaj, 1 autoturism, 1 tonă de lucernă, mobilier și altebunuri de uz casnic aflate în interiorul anexei.

Totodată, incendiile de vegetație uscată au afectat o suprafață de peste 70 ha. Distrugeri pe suprafețe însemnate de teren s-au înregistrat în comunele Gura Caliței – 35 ha, Vulturu – 12 ha, Măicănești (sat Slobozia Botești) – 8 ha, Reghiu – 5 ha, Cotești – 3 ha, Nănești – 3 ha, Vânători – 2 ha, Broșteni – 2 ha.

Având în vedere că, arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Atragem atenția asupra faptului că, ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţieimediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţiide Urgenţă.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Compartimentul Informare și Relații Publice al I.S.U. Vrancea

Sursa text, video și foto: ISU Vrancea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?