Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Pădurile nepăzite din Vrancea au fost defrișate sistematic de hoții de lemne

Pădurile nepăzite din Vrancea au fost defrișate sistematic de hoții de lemne, arată raportul Gărzii Forestiere Focșani referitoare la preluarea în pază a micilor suprafețe silvice deținute de proprietarii din județ. Prejudiciul estimat doar pentru pădurile private vrâncene unde au fost făcute verificări pentru a fi predate ocoalelor silvice depășește un milion de euro. Raportul Gărzii Forestiere pentru anul trecut arată că, doar în Vrancea, în urma desfășurării activității de identificare a pădurilor neadministrate și care nu beneficiază de servicii silvice, a fost identificată o suprafață de 19170 hectare, din care a fost asigurată paza prin acte de constatare pentru o suprafață de 7206 hectare. Pentru această suprafață au fost efectuate controale de fond și au fost evaluate pagubele produse. „În urma efectuării controalelor de fond/evaluarea pagubelor s-au constatat 36244 cioate provenite de la arbori tăiați fără drept, cu un volum de 10709 mc și o valoare a prejudiciului de 4956273 lei”, arată raportul Gărzii Forestiere Focșani, unde se menționează că au mai rămas 9667 hectare neadministrate în Vrancea. 

Potrivit Codului Silvic, ocoalele silvice nominalizate de Garda Forestieră pe baza principiului teritorialității trebuie să asigure serviciile silvice pentru suprafețele de pădure de maximum 30 hectare în cazul proprietarilor care nu pot fi identificați sau pentru cazurile în care proprietarul a decedat și nu s-a realizat dezbaterea succesorală. Preluarea în pază a pădurilor menționate se face după realizarea unui control de fond și evaluare a pagubelor de către ocolul silvic. „Pentru suprafețele de fond forestier de maximum 30 ha, pentru care nu există administrare sau pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, asigurarea serviciilor silvice de către ocolul silvic nominalizat se face prin act de constatare încheiat între reprezentantul ocolului silvic nominalizat și reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, dupa realizarea controlului de fond/evaluarea de catre ocolul silvic, în condițiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier”, menționează articolul 16 din Codul Silvic. Costurile necesare asigurării serviciilor silvice pentru aceste cazuri sunt suportate de la bugetul de stat. 

Conform raportului, aria de jurisdicție a Gărzii Forestiere Focșani cuprinde șase județe iar cele mai grave situații au fost constatate în Galați și Vaslui cu peste 360 mii cioate provenite de la arbori tăiați ilegal în pădurile nepăzite. În Galați, în urma controalelor efectuate, au fost găsite 182577 cioate provenite de la arbori tăiați fără drept, cu un volum de 23277 mc și o valoare a prejudiciului de 11,2 milioane lei pentru o suprafață de 7551 hectare. În Vaslui, la o suprafață de 8839 ha fond forestier, în urma controalelor au fost constatate 181419 cioate provenite de la arbori tăiați fără drept, cu un volum de 24011 mc și o valoare a prejudiciului de 10,9 milioane lei. În total, la nivelul celor șase județe din jurisdicția Gărzii Forestiere Focșani, au fost identificate 430945 cioate provenite de la arbori tăiați fără drept, cu un volum de 69770 mc și o valoare a prejudiciului de 33,01 milioane lei. Însă valoarea totală a pagubelor produse în pădurile nepăzite din cele șase județe este mult mai mare, ținând cont că mai trebuie efectuate controale pentru o suprafață de 19887 hectare. 

Vrancea are cele mai multe sesizări penale pentru tăieri ilegale de arbori

Fenomenul tăierilor ilegale de arbori este ținut sub control pentru pădurile aflate în administrarea ocoalelor silvice de stat sau private. Conform Gărzii Forestiere Focșani, la nivelul celor șase județe au fost realizate 802 controale în 2021, care s-au soldat cu 265 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 664500 lei. De asemenea, au fost înaintate 32 sesizări penale către parchetele teritoriale, din care 30 au fost pentru infracțiuni ca urmare a tăierilor ilegale de arbori. În aceste cazuri a fost estimat un prejudiciu de 337813 lei iar volumul total al arborilor tăiați ilegal a fost de 659 mc.. Tot anul trecut, în urma controalelor efectuate la instalațiile de transformat lemn rotund, depozite și cu ocazia controlului circulației materialelor lemnoase, a fost confiscată o cantitate de 2841 mc material lemnos. 

Județul Vrancea, care are cea mai mare suprafață de pădure, are cele mai multe sancțiuni aplicate și sesizări penale transmise la Parchet. Astfel, au fost aplicate 184 de amenzi, cu o valoare de 427500 lei, fiind confisctă o cantitate de 397 mc lemn. De asemenea, au fost întocmite 25 sesizări penale, cu o valoare a prejudiciului de 210375 lei și 364 mc de lemn tăiat ilegal.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?